Aanslag in Nice: medeleven voor slachtoffers en aandacht in China (upd)

aanslag: slachtoffersChinese media berichten uiteraard over de terroristische aanslag op 14 juli in Frankrijk. Het nieuws wordt door het publiek met aandacht gevolgd.
President Xi Jinping heeft een boodschap gericht tot de Franse president. Op de Asia-Europe Meeting (ASEM) reageerden vele Aziatische en Europese leiders. De Chinese premier Li Keqiang was een van hen.

Het nieuws over de moorddadige aanslag in Nice wordt door het publiek in China met aandacht gevolgd. De China Daily beschrijft de gebeurtenissen met een reeks updates die bovenaan de lijst ‘meest gelezen’ staat. http://www.chinadaily.com.cn/world/2016-07/15/content_26095916.htm
Dit is wat de South China Morning Post (Hongkong) erover schrijft http://www.scmp.com/news/world/europe/article/1990041/bastille-day-horror-scores-killed-terrorist-truck-driver-ploughs
De officiële feiten en reacties komen op Xinhua
http://news.xinhuanet.com/english/2016-07/15/c_135514229.htm
Een reeks van aangrijpende – en ethisch correcte – foto’s is te zien op de China Daily
http://www.chinadaily.com.cn/world/2016-07/15/content_26096736.htm

‘Alle vormen van terrorisme verwerpelijk’

(upd) De Chinese President Xi Jinping heeft gebeld met zijn Franse collega François Hollande om zijn deelneming te betuigen. Xi veroordeelde in krachtige bewoordingen de ‘afschuwelijke gewelddadigheid’ waardoor tot nog toe 84 mensen zijn omgekomen. De Chinese president drukte zijn leedwezen uit over de slachtoffers en de gewonden en condoleerde oprecht de families van de slachtoffers. ‘Het terrorisme is een gemeenschappelijke bedreiging voor alle landen’, zo zei Xi, eraan toevoegend dat ‘China hevig gekant is tegen het terrorisme van welke aard dan ook’. China ondersteunt vastberaden de Franse regering bij zijn verdediging van de nationale soevereiniteit. China staat klaar om met Frankrijk samen te werken in een betere strijd tegen het terrorisme, zodat vrede en veiligheid in de twee landen en in de hele wereld gewaarborgd worden.
Vandaag is de Asia-Europe Meeting (ASEM) in Mongolië begonnen met een minuut stilte voor de meer dan 80 dodelijke  slachtoffers van een moorddadige terroristische aanslag met een vrachtwagen in Nice op de Franse Nationale Feestdag. Verschillende Aziatische en Europese leiders hebben hun afschuw voor het terroristisch geweld geuit en medeleven laten blijken met de slachtoffers, het Franse volk en Frankrijk in het algemeen. De Chinese premier Li Keqiang heeft zijn deelneming betuigd en ‘alle vormen van terrorisme’ veroordeeld. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi zocht zijn Franse collega Jean-Marc Ayrault op en deelde hem dezelfde boodschappen mee die de Chinese president en premier hadden gebracht.
De deelnemende staats- en regeringshoofden op de ASEM deden een verklaring uitgaan om de recente terroristische aanslagen in Europa en Azië (Irak bijvoorbeeld) en op vele andere plaatsen te veroordelen. Ook in die verklaring werden alle vormen van terrorisme verworpen en werd gesteld dat de schuldigen moesten worden aangeklaagd en vervolgd in overeenstemming met het Handvest van de Verenigde Naties.
De verwijzing naar de Verenigde Naties en de veroordeling van alle soorten terrorisme, in alle landen zijn twee punten waar vooral China een groot belang aan hecht. Op de recente aanslagen in Irak, die honderden slachtoffers eisten, is dan ook in China zowel door de leiders als door de media fel en uitgebreid gereageerd.
aanslag: rennende mensen

minuut stilte 2

Minuut stilte op ASEM

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *