ASEM voor connectiviteit tussen Azië en Europa, een succes? (upd)

De 11e Asia-Europe Meeting (ASEM) heeft plaatsgevonden rond het thema ‘20 jaar ASEM: partnerschap voor de toekomst door connectiviteit’. ‘Nice 14 juli’ heeft een schaduw geworpen over de bijeenkomst. Twee officiële slotverklaringen zijn gepubliceerd en kunnen gedownload

ASEM-Logo-Last_0ASEM is een tweejaarlijkse bijeenkomst van 28 lidstaten van de EU, 2 Europese landen van buiten de EU, 21 Aziatische landen, de EU en de ASEAN. Op ASEM bespreken landen van de twee continenten politieke, economische en culturele kwesties.

Leiders

De eerste ASEM dateert van 1996 en het beperkte aantal deelnemende landen van toen is vooral sinds 2004 toegenomen. In 2016, het jaar van de 11e ASEM, komen de deelnemers samen in Ulaanbaatar, de hoofdstad van Mongolië rond het thema ‘20 jaar ASEM: partnerschap voor de toekomst door connectiviteit’. President Tsahiagiin ELBEGDORJ is de gastheer van het gebeuren. De belangrijkste Chinese vertegenwoordiger is Li Keqiang, de EU-delegatie werd geleid door Donald Tusk, Jean-Claude Juncker en Federica Mogherini, de hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de Europese Unie.

Programma

ASEM

Besprekingen voor nauwere betrekkingen China – Mongolië


De economische gesprekken gingen over samenwerking onder de voorwaarden van de huidige toestand in de wereldeconomie. Hoe kunnen de twee werelddelen de groei, interregionale handel en investeringen bevorderen en het transport en de digitale connectiviteit verbeteren? Stabiliteit, duurzame ontwikkeling, strijd tegen het terrorisme, klimaatverandering, migratie en vluchtelingenstromen kwamen verder op dit forum ter tafel.
Vier groepen vergaderden in een eigen forum: parlementariërs, burgers uit verschillende maatschappelijke lagen, zakenmensen en jonge academici (de zogenaamde Model ASEM) om daarna in plenaire vergaderingen samen te komen. Uiteindelijk werden er twee slotverklaringen aangenomen.
(UPD) De titel van de eerste verklaring is ‘20 Years of ASEM: Partnership for the Future through Connectivity’. Deze inhoudelijk meest interessante tekst van de twee gaat over 20 jaar ASEM, en over de gezamenlijke doelstellingen waarover men het eens is geworden om op alle terreinen de connectiviteit tussen Europa en Azië te verhogen. Er is ook een hoofdstuk over samenwerking rond politieke en veiligheidskwestie. De organisatoren van ASEM hebben besloten de werkwijze van de ontmoeting te heroverwegen.
In punt 32 staat er een korte verwijzing naar de Zuid-Chinese Zee. Het einde luidt: ‘de leiders werden het erover eens dat het van het grootste belang is vertrouwenwekkende maatregelen te nemen geen gebruik te maken van geweld of de dreiging met geweld. Geschillen moeten worden opgelost op basis van de principes van het internationaal recht, het Handvest van de Verenigde Naties en de UN Convention on the Law of the Sea (UNCLOS)’. Dat zijn principes waar zowel China als zijn tegenstanders zich in kunnen vinden, wat ook hun houding is tegenover de uitspraak van het Arbitragehof.
De twee slotdocumenten ‘20 Years of ASEM: Partnership for the Future through Connectivity’ en ‘The Ulaanbaatar Declaration on Asia-Europe meeting (ASEM)’ into the third decade’ kunnen worden gedownload via de link  http://www.asem11.mn/?p=6176&lang=en
ASEM

Minuut stilte voor slachtoffers terroristische aanslag 14 juli


De terroristische aanslag in Frankrijk heeft de sfeer op de top tussen Europese en Aziatische leiders bepaald. Er is een minuut stilte in acht genomen bij de aanvang. De wereldwijde dreiging van het terrorisme zal bij de debatten hebben meegespeeld en verwijzingen ernaar zijn in de slotverklaringen terug te vinden.
Xinhua besteedt aandacht aan de interventies van de Chinese premier, onder andere in het artikel China condemns terrorist attack in Nice, stresses trade co-op at ASEM Summit
www.consilium.europa.eu, www.chinadaily.com.cn, www.aseminfoboard.org/, Xinhua

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.