Aardbeving in Sichuan: ‘Scholen vielen om terwijl regeringsgebouwen bleven staan’

Onder deze titel vat de officiële krant voor buitenlanders, de China Daily, het pas uitgekomen rapport van drie prestigieuze universiteiten samen over de schade aan gebouwen na de aardbeving in Sichuan . Wat is het globale plaatje van de ramp die 90.000 slachtoffers (onder wie 5335 leerlingen) eiste? Nabij het centrum van de aardbeving is sowieso alles weggevaagd; tegen een schok met kracht 8  was geen enkel gebouw bestand. De onderzoekers keken daarom naar honderden beschadigde gebouwen die iets verder van het centrum lagen. Uit hun studie komt een duidelijk patroon naar voor: regeringsgebouwen zijn het sterkst, van de onderzochte is slechts 13% onbruikbaar geworden. Dan komen woningen en flats, winkels en andere publieke gebouwen met 25%. Van de hospitalen is 33% onbruikbaar geworden, van de fabrieken 37% en van de scholen maar liefst 57%. De belangrijkste reden waarom veel gebouwen beschadigd zijn, is volgens experten het gebruik van slechte bouwmaterialen en het niet volgen van ontwerpen die berekend waren om aardbevingen te weerstaan. De provinciale regering van Sichuan zal geen verder onderzoek voeren naar de schuldigen van specifieke instortingen, omdat de verantwoordelijkheid verdeeld is: te lage budgetten, onveilige ontwerpen,  zwakke controle op de uitvoering.
De bekende kunstenaar Ai Weiwei, die een campagne voert voor meer transparantie rond het dossier, is tevreden over het rapport ; hij kan ook leven met het standpunt van de provinciale regering.
Het versterken van schoolgebouwen is intussen uitgeroepen tot een nationaal prioritair project. Scholen moeten voortaan kunnen weerstaan aan sterkere aardbevingen dan andere gebouwen. Lokale regeringen zijn gewaarschuwd dat ze rekenschap zullen moeten afleggen indien er nog iets misloopt met de scholen in hun gebied.
Lees ook: De aardbeving in Sichuan: herdenken en heropbouwen (12/05/2009)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *