Actie voor teruggave geroofde kunstschatten

De ambtenaren van het Yuanmingyuanpark, ook bekend als het oude zomerpaleis, roepen op tot actie om gestolen kunstwerken aan China terug te bezorgen.
Het paleis werd gebouwd in 1709 en  in 1860, gedurende de tweede opiumoorlog, door Britse en Franse troepen vernietigd. De vele kunstschatten  werden geplunderd; ongeveer anderhalf miljoen stuks verdwenen naar het buitenland. De ruïnes werden nooit heropgebouwd, als blijvende aanklacht tegen het kolonialisme.
De ambtenaren vragen nu aan buitenlandse privépersonen en instellingen om de gestolen schatten terug te bezorgen.  Ze vragen ook een boycot van de veilingen die gestolen werken verkopen. De oproep gebeurde gedurende de activiteiten  voor de 150e verjaardag, die een maand lang herdacht wordt. Er werd een steunpetitie gelanceerd, die een jaar zal circuleren. Eerste ondertekenaar is de ook bij ons populaire  fimacteur Jacky Chan. Hij verleent zijn gezicht aan de actie.
In 2006 werd al een gelijkaardige oproep naar de Chinezen toe gedaan. Er werden 150 stukken teruggegeven, waarvan 85 in Beijing alleen al.
Vorig jaar werd een groep onderzoekers op buitenlandse missie gestuurd om verloren voorwerpen terug te vinden; de missie had geen resultaat, want bij hun eerste stop, in de Verenigde Staten, botsten ze al op een weigering tot meewerken. Nog vorig jaar brachten twee bronzen dierenkoppen op een veiling in Parijs 14 miljoen euro  op.
Zie ook uitzending Dialogue (26 min)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.