ADB toont 50 stedelijke groene- en klimaat voorbeelden

De Asian Development Bank (ADB) heeft 50 Chinese stadsprojecten in de kijker gesteld. De projecten willen hun stad hun stad groener maken of de strijd aangaan tegen de klimaatwissel. Ze variëren van projecten energiebesparing, over grondgebruik en groen, afvalbeheer tot en met schone voertuigen & openbaar vervoer. We wandelen even door de in het oog springende praktijken.

Serres in Hanchuan

Bij het thema energiebesparing brengt de stad Wuzhong naar 74 dorpen micro zonne-energiesystemen en installeert zonnepanelen op 10.000 daken. Dit levert elk dorp jaarlijks 200.000 yuan op. De stad Hanchuan installeert zonnepanelen op serredaken die 22 ha beslaan. De stad Qingdao investeert 23 miljard yuan in een stadsverwarmingsproject waarbij warmte uit de nijverheid aangewend wordt en ook warmte uit rioolafval gehaald wordt. Shijiazhuang haalt voor 7000 gezinnen warmte uit een waterzuiveringsstation. De provincie Guangdong vraagt aan 206 openbare instellingen dat zij minstens één vijfde minder energie gebruiken. Chongqing gebruikt warmtepomptechnologie om zowel ’s zomers de temperatuur in gebouwen af te koelen als ’s winters deze te verhogen. ‘Hohhot maakt van de overvloedige windenergie gebruik voor stadsverwarming. Hengshui gebruikt varkensafval om biogas uit te halen.

Grond en groen

Changde: rivier na heraanleg

De tweede sectie gaat over het grondgebruik. Er zijn nogal wat voorbeelden van (her)bebossing. Shanghai vormt het voormalige gebied van de Wereldexpo om tot een duurzame, voetgangersvriendelijke buurt met ontspanningsruimte voor de buurt. Jiaozhou (Qingdao) test een systeem uit dat 80% van het afvalwater stockeert in een ‘spons’ waarmee onder meer de toiletten worden bevoorraad of auto’s gewassen. Changde investeerde 5 miljard yuan in een complete ecologische heraanleg van zijn riviersysteem in 16% van de stad.  Xining heeft 350 km fietspaden naar toeristische trekpleisters door het groen aangelegd. Wuhan heeft de oude dijken tegen overstromingen vervangen door een lichte helling en een bufferstrip in de vorm van een ontspanningspark met 7 km lengte en door ’watertuinen’ die water filteren en beschermen in stormgevaar

Afval

Bouwafval gerecycleerd tot prefab-materiaal

Het volgende thema is afval. Wuhai heeft zijn 194 voertuigen van de sanitaire dienst verbonden op een slim platform die de route van de wagens die het afval verzamelen aanpast naar gelang de omstandigheden. Chengdu zet via een PPP-project afval uit restaurants om in organische mest. Wuhan heeft een voormalige stortplaats van 50 ha omgevormd tot een stedelijke tuin voor zijn bewoners. Weihai illustreert hoe voormalig bouwafval gebruikt wordt om nieuwe prefab te maken in 3D. In het district Qingpu toont Shanghai hoe slib kan worden omgevormd tot hernieuwbare energie en bouwmaterialen.

Klimaat

Qingdao heeft alomvattend plan

Klimaatactie is het volgend thema. De stad Qingdao heeft een alomvattend plan om de koolstofuitstoot van 2005 tegen 2020 met de helft te verminderen. De stad Guangzhou (Kanton) cultiveert een reeks van jonge leiders in de strijd tegen de klimaatwissel. Suzhou heeft een Energy Star Index systeem dat fabrieken beloont die minder uitstoten. Hefei heeft een holistisch programma om groene groei te stimuleren en waarin 371 miljard in wordt geïnvesteerd. Nanping heeft een groen toeristisch paspoort uitgedokterd waarbij de toerist groene punten kan sparen en korting krijgt bij het bezoek van bepaalde toeristische plaatsen. Ant Forest van Alibaba heeft na 9 maanden al 2209 miljoen klanten en zo al miljoenen virtuele bomen geplant: de werkelijke volgen.

Mobiliteit

Vloot e-taxi’s Taiyuan

Mobiliteit is het laatste sub thema. In Beijing beklemtoont de ADB-studie het carpoolen. Taiyuan heeft zijn gehele vloot van 8000 taxi’s vervangen door elektrische voertuigen. Huai’an experimenteert met de supercapacitor-technologie waardoor de trams aan haltes kunnen opladen in een halve minuut. Foshan heeft een pilotproject van 212 bussen op waterstof en Shanghai zes bussen met op het dak op het dak zonnepanelen die stroom leveren. Yichang gebruikt aparte rijstroken voor het openbaar vervoer enz. Tot zover een overzicht van de projecten waarmee China wil bijdragen tot een meer groene en duurzame koolstofarme ontwikkeling. De ADB is van plan om tussen 2019 en 2030 deze evolutie in Azië/Pacific te ondersteunen met 80 miljard $.

Bron: https://www.adb.org/publications/50-climate-solutions-prc-cities

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar