China noemt VS-beschuldigingen van spionage laster

Het VS-gerecht heeft twee Chinezen die zouden handelen in opdracht van de Chinese staatsveiligheid beschuldigd van grootschalige internationale hacking. China reageert op de beschuldigingen als opzettelijke laster en gaat in de tegenaanval. China beweert dat het algemeen bekend is dat de VS andere landen bespioneren.

De twee Chinese beschuldigden

Het openbaar ministerie van het zuidelijk district te New York heeft een aanklacht wegens hacking gediend tegen Zhu Hua en Zhang Shilong die tientallen instanties en bedrijven zouden hebben gehackt in 12 landen en dit sinds 2006. De VS beweert dat de twee die werken voor de Huaying Haitai Science and Technology Development Company in Tianjin handelden in opdracht van de Chinese staatsveiligheid. Volgens het FBI gaat het om  Advanced Persistent Threat 10 (APT 10) en zou eerst opgemerkt zijn door FireEye.

De aanklacht specificeert dat beide gigabytes aan gevoelige gegevens stalen van bedrijven in de VS, Brazilië, Canada, Finland, Frankrijk, Duitsland, India, Japan, Zweden, Zwitserland, de Verenigde Arabische Emiraten en het VK. Procureur Rosenberg zei donderdag dat bij de gehackte sectoren zowel banken behoren als telecom bedrijven, elektronica, medische uitrusting als regeringsdepartementen. Volgens FBI directeur Christopher Wray vormen de getroffen bedrijven een soort ‘Who is Who’ van de wereldwijde economie. Hoewel de beschuldiging geen namen van bedrijven vermeldt, meent Reuters te weten dat HP en IBM tot de getroffen bedrijven behoren.

Volgens procureur Rosenstein wil de hacking ideeën stelen bij andere landen om de productie te gaan overheersen in strategisch belangrijke sectoren. Rosenstein bestempelde dit als een verkrachting van de Chinese verbintenis uit 2015 om te stoppen met bedrijfsgeheimen te stelen door computer hacking. Volgens de procureur zijn twee derden van de diefstallen van bedrijfsgeheimen afkomstig uit China. Zelfs de voorbije maand waren er een viertal gevallen die de VS linkt aan het Chinese ministerie van Staatsveiligheid. Gisteren werd nog de Chinees Hongjin Tan gearresteerd op verdenking vertrouwelijke gegevens van zijn werkgever te hebben gedownload over een batterij-product ter waarde van 1 miljard $.

De anti-China hysterie in de VS reikt al tot in de academische wereld waar FBI, het Ministerie van Onderwijs, National Institutes of Health en de  Association of American Universities de inspanningen coördineren om in kaart te brengen wie financiële steunt ontvangt van Chinese entiteiten.

Reactie

Hun Chunying

Vrijdag volgde de reactie van de Chinese woordvoerder Hua Chunying bij BuZa. Ze beschuldigde de VS van feiten te fabriceren en vroeg met aandrang te stoppen China te besmeuren in cyberveiligheidskwesties. China vindt dat de VS de beschuldiging moet laten vallen. Ze meende dat de beschuldiging op weinig berust en waarschuwde andere landen om te stoppen met bewuste laster tegen China. Ze zei nog dat het geen geheim is dat VS-departementen andere landen, bedrijven en individuen bespioneren (tot bij de bondgenoten toe). China zal dit nooit aanvaarden, aldus nog Hua. Het is niet de eerste keer dat de VS China op dubieuze gronden van cyberspionage beschuldigt.

In oktober al beschuldigde Bloomberg in een artikel het bedrijf Supermicro om een spionagechip in te planten op Amerikaanse servers uit Taiwan waardoor gemanipuleerde data zouden doorgestuurd worden naar de Chinese regering. Daarover is echter nooit enig bewijs geleverd. Een extern onderzoek bij Supermicro leverde geen anomalie op en een onderzoek door de Taiwanese veiligheid evenmin.

Combined Communications Electronic Board alias Five Eyes

Analisten menen volgens de SCMP dat de VS de landen van de zgn. ‘Five Eyes’-contraspionage pogen op één lijn te krijgen om een coalitie te vormen tegen China. Dit is alvast gelukt rond Huawei bij Australië en Nieuw Zeeland en deels bij het VK. Japan heeft China om uitleg over de spionagezaak gevraagd. Reuters weet al dat ook Canada, Nederland en Zweden binnenkort de vermeende Chinese hacking activiteiten gaan bekritiseren. Omdat China zelf ook een groot slachtoffer van hacking is, stelt het land een wereldwijde regeling van cybersecurity voor onder UN-controle.

Bron: SCMP, DS, justice.gov

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

2 comments for “China noemt VS-beschuldigingen van spionage laster

 1. hahaha
  22 december 2018 at 17:44

  Volgens Snowden bespioneert VS al zijn bondgenoten. VS doet dat ook bij Huawei waar de VS CEO zei waarom beschuldigen ze ons dan als ze ons zelf bespioneren.

  • 23 december 2018 at 10:01

   in de psychologie heet dat projectie:
   Projectie is een term uit de psychologie. Van projectie kan sprake zijn wanneer men eigenschappen of emoties van zichzelf tracht te ontkennen, verbergen of verdringen door deze toe te schrijven aan iets of iemand anders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar