Aflossing van de wacht in het ruimtestation

De bemanning van de Shenzhou 17 is het ruimtestation binnen gekomen om er die van de Shenzhou 16 af te lossen.  De drie bemanningsleden zijn de jongste uit het Chinese ruimteprogramma en gaan verder wetenschappelijk onderzoek doen en ruimtewandelingen maken  onder meer met de herstelling van de zonnepanelen.

Bemanning Shenzhou 17 Foto Xinhua/Global Times Disclaimer

Precies op de twintigste verjaardag van de eerste Chinese bemande ruimtevlucht  werd vanop het Jiuquan Satellite Launch Center donderdag de Shenzhou 17 de ruimte ingeschoten. De drie astronauten werden vervoerd door een Long March-2F Y17 draagraket. Na een vlucht van 10 minuten kwam het ruimtetuig in zijn geplande baan om de aarde. Met een gemiddelde leeftijd van 39 jaar is de bemanning de jongste ooit in de geschiedenis van de Chinese ruimtevaart. Commandant Tang Hongbo (° 1975)  was ook bij de bemanning van de Shenzhou-12 en zal zijn jongere collega’s Tang Shengjie (°1989) en Jiang Xinlin (°1988) leiden. Sinds zijn eerste vlucht in 1999 heeft de Long March 2F draagraket een foutloos parcours. Ondertussen werd de lanceerperiode ingekort van 49 tot 35 dagen en het doel is 30 dagen.

Aflossing

6u30 na de lancering realiseerde de Shenzhou 17 de koppeling  aan de kernmodule van het Tianhe ruimtestation. Donderdagavond kwam het nieuwe team het vorige vervoegen zodat nu 6 taikonauts zich in het ruimtestation bevinden. De bemanning van de Shenzhou 16-missie  die al bijna vijf maanden in het station verblijft, heeft de nieuwkomers verwelkomd en zal er 4 dagen mee samen leven. De bemanning van de Shenzhou 16, waaronder het eerste Chinese civiele teamlid, arriveerde eind mei in Tiangong. Er wordt verwacht dat ze op 31 oktober naar de aarde terugkeren zodra de bemanning van Shenzhou 17 het roer heeft overgenomen.

De § taikonauten bijeen Foto CMSA Global Times Disclaimer

Doeleinden

De missie van deze 30-ste ruimtevlucht sinds 1992 heeft verschillende doeleinden. Gedurende de 6 maanden durende periode zal de bemanning zich bezighouden met proeven in de ruimte met ruimtewetenschap en toepassingen, ruimtewandelingen uitvoeren en ook de installatie van extravehiculaire ladingen en onderhoudstaken verrichten op het ruimtestation. Speciaal hierbij is de experimentele extravehiculaire reparatieoperatie die op het ruimtestation zal worden uitgevoerd. Het toenemend voorkomen van ruimteschroot heeft ertoe geleid dat operationele ruimtetuigen op lange termijn de onvermijdelijke gevolgen van minuscule ruimte deeltjes hebben ondergaan. Voorlopige inspecties hebben kleine schade aan de zonnevleugels van het ruimtestation aangetoond als gevolg van meerdere inslagen van kleine ruimte deeltjes.

Ook zal de Shenzhou-17-missie het belangrijk project ‘Space Protein Molecular Assembly and Application Research’ uitvoeren.  Het project omvat 29 monsters in vijf categorieën: eiwitten, polypeptiden, nucleïnezuren, biologische materialen en farmaceutische materialen. Monsters omvatten insuline, eiwitcomplexen voor de behandeling van kanker, nano-hydroxyapatiet/collageen-polypeptide en lysozym.

Toekomstplannen

Lin Xiqiang, adjunct-directeur van de China Manned Space Agency (CMSA) deelde mee  dat onderzocht wordt om het station verder uit te breiden. Het station heeft nu een T-vorm, maar Lin zei dat het bureau in de toekomst een uitgebreide module heeft gepland die het station in een kruisvorm zou veranderen. In het nieuwe gedeelte zouden meer experimenteerrekken worden opgezet om wetenschappelijk onderzoek uit te voeren, samen met verbeterde faciliteiten voor de astronauten, waaronder oefenapparatuur om hun levenskwaliteit te verbeteren.

De CMSA is ook van plan om de Xuntian-ruimtetelescoop te lanceren.  Dit project zou samen met het station in een baan om de aarde draaien en een gezichtsveld bieden dat 300 maal groter is dan dat van de Hubble-telescoop, waarmee diep in de ruimte kan worden waargenomen. Tenslotte zei Lin dat de CMSA alle landen en regio’s ‘die zich inzetten voor het vreedzaam gebruik van de ruimte’ heeft uitgenodigd om met het programma samen te werken. ‘We zijn er klaar voor om astronauten uit andere landen uit te nodigen om deel te nemen aan Chinese ruimtestationmissies’, verklaarde hij.

Bronnen: Peoples Daily, Global Times, SCMP

Print Friendly, PDF & Email