Air China verhoogt aandeel in Cathay Pacific Airways

Een van China’s luchtvaartgroten, Air China, heeft zijn aandeel in de Hongkongse luchtvaartmaatschappij Cathay Pacifics verhoogt van 17 tot 29,99 % tegen een prijs van 813 miljoen $.
Het zou de bedoeling zijn op termijn Aziës grootste luchtvaartmaatschappij te worden. Air China krijgt nu 4 in plaats van 2 zitjes in de Raad van Bestuur van 18 leden, waarvan  de Britse familie Swire er 10 heeft. Vooral merkwaardig in het vernieuwde geheel zal de combinatie zijn van westerse en oosterse bedrijfscultuur.  Air China krijgt de voordelen van Cathays internationale netwerk, kennis in het opbouwen van het merk, kwaliteit van de dienstverlening en kostencontrole. Het zou de inkomsten van Air China met 10 % kunnen opdrijven, verwachten kenners.
De combinatie van de twee maatschappijen  kan de grootste luchtvaartmaatschappij in Azië creëren,  zowel qua kapitaal, vlootomvang, activa en passagiersverkeer. Met een gezamenlijke vloot van 379 vliegtuigen en inkomens tot 18 miljard $ kunnen significante synergieën uitgewerkt worden . In het verleden werkten de maatschappijen reeds samen inzake codesharing, winstdeling op bepaalde vluchten en staffopleiding. Swire wil wel de grootste aandeelhouder blijven en Air China blijft afgeblokt voor de 30 %-drempel, die vereist is voor een verplichte overname. De deal zou ook de schulden van Air China doen toenemen tot 62 miljard yuan. Air China lonkte recentelijk richting China Eastern, maar dat verkoos een bondgenootschap met Shanghai Airlines.airchina

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *