UNO prijst groene Expo 2010

Metro in mum aangelegd

Metro in mum aangelegd


De stad Shanghai heeft lof ontvangen van de UNO voor de talrijke inspanningen om de Wereldexpo 2010 een leefmilieuvriendelijk karakter te geven. Het was  Achim Steiner, ondersecretaris van de UNO en eveneens voorzitter van de UNO-leefmilieucommissie, die een dik rapport voorstelde over hoe Shanghai zich opmaakt om de wereld een groene expo te tonen. Hij vond het een voorbeeld voor steden in en buiten China hoe Shanghai de laatste 10 jaar een meer milieuvriendelijke stadspolitiek voert. Het rapport beslaat negen gebieden, zoals luchtkwaliteit, transport, energie, vaste afval, water en publieksparticipatie.
Van 1997 tot 2008 heeft Shanghai steenkoolstoomketels aangepast om aardgas te gebruiken, zodat een steenkoolvrije zone ontstond van 666 km². Tussen 2005 en 2009 installeerde de stad ontzwavelingsfilters voor alle steenkoolcentrales van meer dan 10 miljoen Kw. Kleine centrales werden gesloten. Vorig jaar waren er 328 dagen met goede luchtkwaliteit, wat 68 % meer is dan vijf jaar geleden. De luchtvervuiling wordt gemeten aan de hand van vijf factoren (waaronder PM10).
Daarnaast bouwt Shanghai aan een metro van 400 km vooraleer de expo opent. Op 12 jaar zal de metropool een analoge ondergrondse hebben als waar Londen 100 jaar over deed, aldus nog Steiner. Het rapport suggereert ook de nitrificatie van de rivier aan te pakken en beveelt een regionale samenwerking aan. Het roept ook op tot een alomvattende afvalstrategie. Alles bijeen heeft Shanghai van 2000 tot 2009 42 miljard geïnvesteerd in milieuvriendelijke maatregelen. De milieucommissie zal nog een analoog rapport afleveren wanneer de expo klaar is. Zo’n rapport werd ook opgemaakt voor en na de Olympische Spelen in Peking.
Volledig rapport: http://www.unep.org/pdf/PressReleases/SHANGHAI_REPORT_FullReport.pdf
Kijk ook naar CCTV over progressieve praktijken in steden

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *