Akkoord bij Southern Weekly. Situatie bij Beijing News afgekoeld. UPD

southern-weekly-webHet lijkt erop dat de onderhandelingen in de actie rond de Southern Weekly inderdaad tot verzoening hebben geleid.  Dat de hoofdredacteur van een ander blad ontslag zou hebben genomen omdat hij onder druk was gezet om een opiniestuk te publiceren over de hele kwestie is niet bevestigd. De man is in elk geval nog in functie.

Media zoals Reuters, BBC, SCMP hadden gisteren een bericht, uit anonieme bronnen gemeld, dat er in de zaak rond het weekblad Southern Weekly een akkoord was. De krant is inderdaad vandaag weer verschenen. Naar verluidt heeft de nieuwe partijleider in de provincie, Hu Chunhua, een rijzende ster in de hiërarchie, zelf bemiddeld. Uit andere anonieme bronnen verneemt Reuters dat het ontslag van de functionaris van de afdeling publiciteit/propaganda, tegen wie sommige actievoerders zich richten, in het vooruitzicht zou zijn gesteld, weliswaar op lange termijn. Het is inmiddels duidelijk dat niemand van de meest betrokken groepen de zaak op de spits heeft willen drijven. De demonstranten rond de kantoren van de dagbladmaatschappij zijn weg.
Op internet is het (intussen ook ontkende) gerucht opgedoken dat de hoofdredacteur van het bekende dagblad Beijing Daily, na een hevige discussie met partijfunctionarissen, zijn ontslag zou hebben aangeboden. In elk geval is dat ontslag dan geweigerd, want vandaag was de hoofdredacteur gewoon aan het werk. Hij heeft zeker geprotesteerd omdat hij zich onder druk gezet voelde om een opiniestuk te publiceren van de collega’s van de Global Times. Deze krant is het medium dat het meest uitgesproken kritische standpunten inneemt tegen de actie rond de Southern Weekly, intussen verwoord in drie opinieartikelen. Tegenstanders schrijven over de GT heel wat onzin (‘een nationalistische krant’, ‘een schandaalblad’, ‘geeft de schuld aan buitenlanders’). Na lezing van de artikelen zelf blijkt, zoals uit eerdere standpunten, dat deze officiële krant wel hervormingen bepleit, maar in wel in nauwe afstemming met de partij en de overheid. Ze vrezen inderdaad in deze zaak de inmenging, van ‘buitenstaanders’, met een eigen agenda, d.w.z. niet-journalisten en mensen uit Taiwan en Hongkong.
In  de Southern Weekly van vandaag is de enig waarschijnlijke verwijzing naar de hele zaak een artikel waarin gesteld wordt dat de partij de media inderdaad moet sturen, maar dan op een behoorlijke en moderne manier, rekening houdend met de veranderende tijden en dat men moet ophouden mensen op een simplistische manier de les te lezen. Dit artikel was een bewerking van een op 7 januari 2013 verschenen redactioneel commentaar in de Chinese uitgave van de krant van de CPC, de Renmin Ribao (Volksdagblad, People’s Daily).

eigen agenda?

eigen agenda?


Bronnen: BBC, SCMP, Global Times, Caixin

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *