Alibaba geeft luchthaven Luik vleugels

Alibaba heeft een overeenkomst afgesloten met de Belgische regering en Cainao, de afdeling logistiek van Alibaba, heeft een contract ondertekend met de luchthaven van Luik. Het staat nu vast dat in Luik een ultramoderne logistieke hub komt, die tot 3000 nieuwe banen kan scheppen.

Het contract tussen Cainao Smart Logistics Network en Liege Airport gaat over de huur van een terrein van 22 hectaren, waar een slim distributiecentrum komt. De aanvankelijke investering bedraagt 75 miljoen euro. De eerste fase van het project moet operationeel zijn in 2021. Daarbij worden rechtstreeks enkele honderden banen geschapen. Het wordt het eerste Europese distributiecentrum van Alibaba.

EWTP opent wereld voor kleine bedrijven 

Alibaba Group Holding heeft zelf een principeovereenkomst gesloten met de Belgische regering om zijn ‘electronic world trade platform’ (eWTP) in België te introduceren. eWTP is het eerste wereldwijde elektronische handelsplatform. eWTP moet het gemakkelijker maken voor kleine en middelgrote bedrijven (kmo) om wereldwijd zaken te doen.

eWTP is een concept uit 2016 en wordt als de ‘elektronische zijderoute’ omschreven . Het platform moet alle landen verbinden en kmo’s de kans geven in de hele wereld te verkopen. eWTP streeft naar eenvoudige en snelle douaneformaliteiten, een goede logistiek en lage kosten.

Een eerste eWTP hub opgericht in Hangzhou, de thuisbasis van Alibaba. Een tweede hub in Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië, moet opstarten in 2019. Recentelijk is besloten ook in Ruanda een hub te installeren. Die zal onder meer Ruandese koffieboeren rechtstreeks toegang geven tot de wereldmarkt.

Een woordvoerder van Alibaba zei dat de installatie van de hub en het akkoord met de regering grote mogelijkheden opent voor internationale handel, in het bijzonder voor uitvoer van Europese goederen van hoge kwaliteit naar China.

Alibaba plant de komende vijf jaar voor 200 miljard dollar goederen uit 120 landen in China in te voeren.

Kansen voor Luik

De luchthaven van Luik spreekt van een toekomstig entrepot van Alibaba van 380 hectare en 900 rechtstreekse banen. Het aantal indirecte banen kan oplopen tot 3.000. Luik hoopt dat de aanwezigheid van Alibaba nog meer Chinese bedrijven zal aantrekken. Verschillende bedrijven hebben zich al aangemeld.

Bronnen: South China Morning Post, Reuters

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar