Alle grote financiële organen gecontroleerd op corruptie

Secretaris Zhao Leji van de Central Commission for Discipline Inspection heeft aangekondigd dat er een natiewijde audit komt op alle grote financiële vennootschappen en toezichthouders. 25 organen zullen worden onderzocht om systematische financiële risico’s te voorkomen.

Zhao Leji

Na de moeilijkheden van Huarong en de huidige bij Evergrande wil het anti-corruptie orgaan van de CPC dat niet minder dan 25 grote financiële organen onderzocht worden op mogelijke disfuncties of corruptie. Tot hen behoren de People’s Bank of China (PBOC), China Banking and Insurance Regulatory Commission (CBIRC), China Securities Regulatory Commission en de State Administration of Foreign Exchange. Ook de vier grote staatsbanken ontbreken niet,  het soeverein fonds China Investment Corp, de beurzen van Shanghai en van Shenzhen evenals ’s lands vermogensbeheerders zullen eveneens worden gecontroleerd. ‘We zullen nagaan of de partijleiders van financiële toezichthouders en bedrijven afwijken van hun politieke plichten’ aldus Zhao die sinds 20217 aan het hoofd staat van de strijd tegen corruptie. ‘Er zijn diepgaande inspecties nodig om openstaande problemen en oplossingen te vinden’, aldus nog Zhao. Systematische systeemrisico’s moeten voorkomen worden. Het gebruik van de strijd tegen corruptie is in deze echter onconventioneel.

Eerder

Eerder dit jaar hadden de topleiders de gouverneurs en burgemeesters verantwoordelijk gesteld voor financiële crises in hun jurisdicties. Sinds in 2017 de vicepremier de Financial Stability and Development Commission leidde, moesten enkele netelige kwesties worden opgelost o.a. bij de Baoshang Bank, de Jinzhou Bank en Hengfeng Bank. De anti-corruptie waakhond heeft de voorbije maanden overigens al anti- spraakmakende controles uitgevoerd. Voormalig Huarong voorzitter Lai Xiaomin werd veroordeeld voor het aannemen van 1,79 miljard yuan (276,7 miljoen dollar) aan steekpenningen en kreeg begin januari de doodstraf. In juli werd Cai Esheng, voormalig plaatsvervangend voorzitter van de nationale toezichthouder van de bank, onderzocht op verdenking van schendingen van de partijdiscipline.

Vastgoed

Volgens CBIRC voorzitter Guo Shuqing vormt de blootstelling van de banken aan de vastgoedsector het grootste systeemrisico. Eind juni bedroegen de bankleningen aan vastgoed ontwikkelaars 14.200 miljard yuan en het aantal hypothecaire leningen beliep 36600 miljard yuan: dit komt neer op respectievelijk 7,4% en 19,1% van alle bankleningen. Moody verwacht dat China sociale en financiële instabiliteit kan vermijden in het Evergrande dossier hoewel het vreest voor een duidelijke kost in de economie. De Nationale Bank zei in zijn 2021 rapport over financiële stabiliteit dat het financieel risico controleerbaar was. Het rapport van het tweede kwartaal categoriseerde 422 financiële instellingen als hoog risicovol hoewel hun gecombineerde activa 4600 miljard yuan bedroegen of 1,4% van het nationaal totaal.

Los van de financiële sector valt op corruptievlak nog te noteren dat politietopman Sun Lijun zowel ontslagen werd als uit de partij gezet. Sun was vice minister van politie en sinds december 2017 verantwoordelijk voor het departement Hong Kong, Macau en Taiwan onder het Ministry of Public Security. SCMP, Asia Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *