Multinationals blijven voluit investeren in strategische Chinese sectoren.

Ondanks corona stijgen de buitenlandse investeringen in strategische sectoren in China. De Chinese investeringen in het buitenland zijn na de piek van 2016 blijven verminderen. Dat schrijft consultancy bureau Natixis.

Tesla fabriek in Shanghai

China is als eerste uit de corona-pandemie herrezen terwijl de rest van de wereld in lockdown was. Men zou kunnen verwachten dat dit Chinese bedrijven zou aansporen om in het buitenland te investeren. De praktische problemen door de gesloten grenzen en het strengere toezicht op Chinese overnames in de VS en de EU doen het enthousiasme echter afkoelen.

Omgekeerd hebben noch gesloten grenzen, noch oproepen voor ‘ontkoppeling’ door de Amerikaanse regering westerse multinationals verhinderd meer te investeren in China, in de hoop ook een stuk van de immer groeiende reusachtige markt mee te pikken.

Zijn deze uiteenlopende tendensen blijvend?

Een beetje geschiedenis leert ons dat in de voorbije twintig jaar de inkomende investeringen in China altijd groter waren dan de uitgaande. Alleen in 2015-16 werd het verschil relatief klein doordat Chinese bedrijven op grote schaal overnames in het buitenland deden.

Recentelijk ligt de nadruk echter meer op de ontwikkeling van de binnenlandse economie, met onder meer een reglementering op buitenlandse investeringen door Chinese bedrijven met een grote hoeveelheid data. Westerse landen controleren Chinese overnames ook strenger. Er is daarom geen grote sprong in de Chinese investeringen in het buitenland te verwachten.

De inkomende investeringen anderzijds kenden een piek na de financiële crisis in 2007-9 , zwakten nadien af maar blijven al een tijd stabiel.

Investeren in strategische snelgroeiende sectoren

Inkomende investeringen gaan vooral naar opkomende sectoren. Volledig opgesplitste cijfers zijn er niet, maar de buitenlandse overnames die een belangrijk deel vormen van de buitenlandse investeringen, gebeurden in snel groeiende sectoren zoals internet/e-commerce, computers, vastgoed en financiële diensten. Drie van die sectoren worden door de overheid ondersteund als strategische sectoren: digitale toepassingen, de leverketen van elektronische toestellen en het openen van de financiële sector. Internationale investeerders mikken dus op voordeel door zich te integreren in de plannen van de overheid voor lange termijn structurele aanpassingen.

Dit jaar zien we nochtans een verzwakking van de investeringen in de elektronische sector. De strengere regelgeving zowel in het Westen als in China heeft investeerders ervan bewust gemaakt dat de wereldwijde leverketens van elektronica niet zonder risico zijn. Toch zijn er nog voldoende investeringen om te tonen dat China een belangrijke schakel blijft in de wereldwijde leverketens voor elektronica. Dit jaar zien we ook een heropleving van investeringen in maakwerk.

VS op kop

Welke buitenlanders investeren in China? Het zijn nog altijd de VS en de rijkere Aziatische landen, zoals Singapore, Japan of Zuid-Korea. De rol van de EU is beperkt. De voorbije vijf jaren was de VS de belangrijkste overnemer van Chinese bedrijven. In 2018 en 2020 tekenden Amerikaanse bedrijven voor de helft van de waarde van alle overnames. Dit jaar staat de Amerikaanse teller op 40%.

De enige ophefmakende Europese overname was die van 25% van BMW-Brillance joint venture door BMW in 2019. Het was de enige keer dat een Europees land – Duitsland – bij de top drie van buitenlandse overnemers stond.

Bron: Natixis

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *