Welke kant wil Bolsonaro op met China?

De nieuw gekozen Braziliaanse president Bolsonaro bezocht tijdens zijn campagne Taiwan en bestempelde China toen als een roofdier. China dat al 124 miljard $ in het land geïnvesteerd heeft, vraagt zich af wat zijn te verwachten economische koers zal zijn. Experts menen dat hij moeilijk anders zal kunnen dan China te vriend te houden.

De nieuw gekozen Braziliaanse president Jair Bolsonaro wordt ook de tropische Trump genoemd. Hij bewondert niet enkel de VS-president, maar net als zijn voorbeeld wil hij minder belang toekennen aan internationale organisaties zoals de BRICS en Mercosur. In februari bezocht hij zelfs Taiwan, wat uiteraard fel Chinees protest opleverde. Tijdens zijn kiescampagne bestempelde hij China als ‘een roofdier dat niet zou mogen toegelaten worden sleutelnijverheden te controleren of grond te bezitten’. Meer bepaald kant hij zich tegen de privatisering van Centrais Eletricas Brasileiras SA (Eletrobras) omdat de Chinezen het wel eens zouden kunnen halen. Hij verklaarde zelfs ‘De Chinezen kopen niet in Brazilië, zij kopen Brazilië’. Over China Molybdenum Co dat in 2016 een Niobium-mijn kocht voor 1,7 miljard $ zei hij dat Brazilië die beter zelf zou ontwikkelen.

Handelspartner

China heeft de voorbije 14 jaar al 124 miljard $ in het land geïnvesteerd. Het is ook de grootste handelspartner met een bilaterale handel die 75 miljard $ bedroeg vorig jaar. Eerst waren dat investeringen in petroleum, mijnbouw en energie. Later liet China ook het oog vallen op havens, spoorwegen en andere infrastructuurprojecten en recentelijk zijn ook telecom, de autosector en financiële diensten aan de beurt. Wegens het handelsgeschil met de VS wil China ook overschakelen op Brazilië voor het leveren van sojabonen. Kortom China is een essentiële klant voor zowel de Braziliaanse landbouw als de nijverheid. Experts die wijzen op het sterk complementair karakter van de twee landen, menen dat Bolsonaro moeilijk minder afhankelijk van China kan worden als hij de eigen ontwikkeling niet in het gedrang wil brengen.

Ilha Solteira hydroelectrische centrale op de Parana Rivier nabij Sao Paulo is nu van China Three Gorges

De China Three Gorges Corp betaalde 1,3 miljard $ voor twee van de Braziliaanse grootste dammen. Vorig jaar kocht State Grid een controlerend aandeel in Sao Paulo’s CPFL Energia en een filiaal voor 4 miljard $ In januari beloofde Didi Chuxing 297 miljoen $ te betalen voor de Braziliaanse taxi app 99. Twee maanden later startte China Communications Construction Company de projecten aan een haven in het noordoosten waarvan de kosten voor 70% gefinancierd worden door de Industrial and Commercial Bank of China

Reactie China

Daags na zijn verkiezing hebben zowel China Daily als de Global Times gewaarschuwd niet de Taiwan kaart uit te spelen want de economische kosten hiervan zou de ruggengraat van de Braziliaanse economie kunnen breken die net uit de ergste recessie uit zijn geschiedenis geraakte. Ze pleitten voor een rationele aanpak.

Al voor de verkiezingen knoopten de Chinese diplomaten contacten aan met de top economische adviseur Paulo Guedes die de minister van economie wordt. Ook met campagneleider Onyx Lorenzoni volgden discussies. Volgens voorzitter Eduardo Ambrósio van de International Lusophone Markets Business Association zullen een paar maanden noodzakelijk zijn om het echte denken van president en ministers te vatten. Bolsonaros eerste vergadering met Chinese topverantwoordelijken volgt op de BRICS top die Brazilië ontvangt en waarop president Xi wellicht aanwezig zal zijn. De nieuwe regering treedt begin volgend jaar aan.

Bron: SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *