Ambtenaren Hongkong gaan werken in Guangdong

Hongkong is van plan om met Shenzhen en Guangdong een akkoord af te sluiten waardoor ambtenaren uit Hongkong tijdelijk kunnen werken in de administratie van Guangdong. In de toekomst wordt zelfs een driejarige opleiding voorzien voor eventueel permanente baan in deze administratie.

Carrie Lam

Het was HKSAR Chief Executive Carrie Lam die meedeelde dat de Speciaal Administratieve Regio van plan is met de stad Shenzhen en met de provincie Guangdong een akkoord af te sluiten waardoor ambtenaren uit Hongkong tijdelijk zouden kunnen gaan werken in de administratie van het vasteland. Minister voor Ambtenarenzaken Patrick Ng had eerder al aan de Legco verteld met de autoriteiten uit het vasteland te werken aan een voorstel om de opleiding van Hongkong ambtenaren te verbeteren opdat ze naar het vasteland kunnen worden gestuurd. Voor de toekomst wordt verwacht dat Hongkong een curriculum van 3 jaar zal uittesten voor de opleiding van Hongkong ambtenaren die er een baan op langere termijn beogen.

Carrie Lam verduidelijkte op televisie dat daarbij vooral gefocust wordt op het gebied van de Grote Baai, dus Guangdong en Macao. De regering zal spoedig met Shenzhen en Hongkong akkoorden afsluiten zodat de provincie Guangdong de mogelijkheid biedt dat de steden onderling ambtenaren uitwisselen. De betrokken wetten zouden op 26 mei worden aangenomen. Volgens prof Tian Feilong aan de Beihang University in Beijing is het de bedoeling dat de ambtenaren uit Hongkong zich regionaal integreren tot gekwalificeerde ‘ Bay Area’-ambtenaren. 170.000 ambtenaren uit Hongkong hebben al hun trouw aan de Basic Law getekend en loyaliteit gezworen aan de HKSAR of China. 129 personen hebben nog niet getekend.

Overigens werd zopas bekend dat de economie van Hongkong tijdens het eerste kwartaal groeide met 7,8% en dit is de hoogste groeivoet sinds 11 jaar. De groei werd gedreven door een 30% groei bij de uitvoer, maar de toeristische sector blijft op de sukkel.

Global Times, SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *