IEA : Meer duurzame energie in 2020 gedragen door China

Volgens het Internationaal Energie agentschap steeg de wereldwijde capaciteit van duurzame energie in 2020 met 280 GW of 45% meer van wat in 2019 werd toegevoegd. China stond vorig jaar in voor de helft van deze toename namelijk 114 GW aan bijkomende capaciteit of zowat een verdubbeling van de windmolen capaciteit.

De toename van hernieuwbare energie was het afgelopen jaar de hoogste sinds twee decennia,  maar het Internationaal Energie Agentschap verwacht dat dit stijgingsritme de komende jaren ‘normaal’ wordt. Vorig jaar steeg de wereldwijde capaciteit aan hernieuwbare energie met 45% in vergelijking met 2019. Dit is de sterkste toename sinds 1999.  Ze wordt gedragen door China waar de toename van 114 GW aan windmolen capaciteit bijna een verdubbeling betekende in vergelijking met 2019. China stond vorig jaar in voor de helft van de groei aan hernieuwbare capaciteit wereldwijd. Dit had wel te maken met het snel afwerken van projecten voordat de overheidssteun afgebouwd werd.

Volgens CEO Fatih Birol bij het Internationaal Energieagentschap bedroeg de toename bij de hernieuwbare energie in 2020 90% van de wereldwijde toename aan energiecapaciteit. Het IEA vraagt de overheden op de ingeslagen weg verder te gaan. Niettemin voorziet het IEA een toename van de CO² uitstoot wegens een parallelle toename van steenkool. Toch verwacht het IEA dat er dit jaar 270 GW aan bijkomende groene energie wordt toegevoegd en voor 280 GW in 2022.  De toename van de windmolens zou in 2021 en 2022 wat afnemen terwijl zonne-energie records zal blijven breken met 160 GW bijkomende capaciteit in 2022, aldus het IEA.

. rtbf.be

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *