Anhui wil innovatiehub worden

Gesterkt door positieve ervaringen rond de University of Science and Technology of China probeert de landbouwprovincie Anhui er een technologische vallei te ontwikkelen. Anhui besteedt al 2,28 van haar brp aan O&O en het voorbije decennium vertienvoudigde het aantal hightech ondernemingen.

LCFC Electronic Technology uit Hefei (Fofo Xinhua) Disclaimer

Het is in schaduw van de University of Science and Technology of China (USTC) dat de provincie een innovatievallei wil uitbouwen ter omvorming van innovatieve prestaties, de incubatie van innovatieve ondernemingen en ter optimalisatie van innovatiemechanismen. Anhui bereikte al een aantal opgemerkte doorbraken inzake sci-tech op gebieden als kwantumtechnologieën, kernfusie-energie, kunstmatige intelligentie (AI) en andere. Doel van de vallei is om tegen In 2025 meer dan 100.000 hoogopgeleide personen en 1.000 hightechbedrijven te tellen.

Tijdens de afgelopen 10 jaar is de O&O-investeringsintensiteit van Anhui gestegen van 1,64 % naar 2,28 % van het brp. Uit gegevens blijkt dat het aantal hightechbedrijven in Anhui groeide van 1.742 in 2012 tot 11.368 in 2021 en dit met een productie ter waarde van ongeveer 1,7 biljoen yuan.  In december 2020 hebben USTC onderzoekers het kwantumcomputersysteem Jiuzhang” opgezet waarmee 76 fotonen zijn gedetecteerd. Het systeem voerde een berekening uit in 200 seconden die de destijds snelste supercomputer ter wereld 600 miljoen jaar zou kosten. Op het gebied van fusiereactie hebben wetenschappers in Anhui een nieuw wereldrecord gevestigd door gedurende 101 seconden een plasmatemperatuur van 120 miljoen graden Celsius te, een belangrijke stap in de richting van het testen van een fusiereactor.

Om de popularisering van wetenschappelijke uitvindingen in commerciële producten in de hand te werken beschikt de provinciale hoofdstad over het Anhui Innovation Center dat 20 geavanceerde technologieën tentoon stelt. Met de steun van de overheid duurde het iets meer dan een jaar om een product van prototype tot massaproductie te brengen”, zegt Han Dongcheng, voorzitter van Easpeed, een startup gespecialiseerd in luchtfoto’s.

Diagram voorstelling van Jiuzhang kwantumcomputer ( Foto Xinhua) Disclaimer

NEV

De innovatie-inspanningen van Anhui zijn onvolledig zonder de industrie voor nieuwe energievoertuigen (NEV) te vermelden. Batterij producent Gotion High-Tech heeft al een fabriek in Duitse Göttingen.  Nu heeft Anhui een aantal bekende NEV-fabrikanten verzameld, waaronder JAC, Chery, NIO, Volkswagen en BYD evenals belangrijke industriële NEV-leveranciers.

 In 2021 werden in de provincie 1,5 miljoen voertuigen geproduceerd, waaronder 252.000 NEV’s, een stijging van 140 % op jaarbasis. In de eerste helft van 2022 exporteerde Chery 148.000 voertuigen, waaronder 112.000 NEV’s. Starter NIO is als eerste stop in Europa de Noorse markt betreden en zal dit jaar diensten gaan verlenen in Duitsland, Nederland, Zweden en Denemarken

In 2021 zag Anhui zijn exportstructuur verder optimaliseren, waarbij de export van mechanische en elektrische producten $ 39  miljard bereikte, 43 procent meer op jaarbasis, terwijl de export van hightech producten $ 18 miljard haalde, een stijging van 47%.. Hoewel Anhui veel geld uitgeeft aan wetenschappelijke en technologische innovatie, blijft het zijn traditionele rol als belangrijke landbouwprovincie behouden. In 2021 noteerde de graanproductie van de provincie een nieuw record en bereikte 40,9 miljard kg, de vierde plaats in China.

China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *