Apple geeft mistoestanden bij leveranciers toe

In een speciaal rapport dat de sociale- en milieucondities van haar toeleveraars onderzoekt is Apple tot de bevinding gekomen dat slechts 38 % het 60-uren maximum naleeft, dat bij 5 meewerkende ondernemingen  19 gevallen van kinderarbeid werden ontdekt en dat 108 leveranciers  hun arbeiders geen extra-loon betalen voor overuren.
Apples rapport heet “Supplier Responsibility 2012 Progress Report”, is 27 pagina’s lang en omvat een lijst van 156 toeleveraars en partnerbedrijven. De 156 waaronder Foxconn en Quanta , staan in voor 97 % van de toelevering aan Apples productie. Tijdens het afgelopen jaar werden 211 beoordelingen gemaakt in verband met de sociale rechten van de arbeid(st)ers en de ecologische omstandigheden.
Apple geeft in het rapport toe dat sommige van haar toeleveraars weinig betalen voor lange werkuren en dan nog soms in een povere werkomgeving. Het meest inbreuken werden vastgesteld inzake discriminatie, kinderwerk en lange werkuren, aldus het rapport. Ook onveilige werkomstandigheden met chemische materialen en bedenkelijke leefomstandigheden in bedrijfsslaapzalen worden vermeld. Slechts 38 % respecteren de 60 uren werklimiet en 108 toeleveranciers betalen geen overloon voor overuren. 112 installaties behandelen gevaarlijke stoffen niet op passende wijze en één derde leven Apples standaarden op lonen en bonussen niet na.
Apple is het eens dat supervisiegroep van een derde partij namelijk de “Fair Labor Association” , deze controle verder best opvolgt. In het geval geen verbetering merkbaar wordt, kunnen bepaalde opdrachten geannuleerd worden. Volgens het Chinees blad China Securities Journal ontvangen de Chinese firma’s maar 2 % van de winsten die hun producten Apple opleveren.
Op 3 januari kwam weer slecht nieuws uit de Foxconn-vestiging ditmaal te Wuhan waar de burgemeester succesvol onderhandelde met tientallen jonge werknemers die collectief dreigden van een dak af te springen uit protest tegen hun slechte behandeling. Volgens een mededeling van Foxconn op 12 januari zou de ICT-gigant op hun eisen zijn ingegaan. Volgens de New York Times zou hen bijkomende compensatie beloofd zijn.
Bron: wantchinatimes, WSJ, CNet asia
Lees het Rapport

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *