Artificiële intelligentie wordt een onderdeel van het dagelijks leven.

Artificiële intelligentie (AI) wordt meer en meer het gewone bedrijfs- en sociale leven binnen. We bekijken hoe naast de grote ICT bedrijven de sector van pijplijnen AI wil aanwenden, hoe Guangdong een AI hub wordt en hoe een Tv-producent AI-chips wil vervaardigen voor 8K tv’s.

Apollo robottaxi

Het heeft na de overwinning van het Google AlphaGo systeem die Go-grootmeester Ke Jie versloeg niet lang geduurd vooraleer de Chinese politiek actie ondernam. Al in juli 2017 vaardigde de regering een plan uit dat er naar streefde om tegen 2030 tot een van de wereldleiders in AI te behoren en tegen die tijd een binnenlandse bedrijfssector op te bouwen met een omzet van 1.000 miljard yuan.

AI toepassingen vonden hun weg in stadsplanning, intelligent vervoer, sociaal management, gezondheidszorg en veiligheid. Volgens voorzitter Wan Gang van de China Association of Science and Technologie heeft het de ontwikkeling van de reële economie gestimuleerd. De grote Chinese technologiebedrijven hebben miljarden dollar gestoken in AI O&O. Zoekgigant Baidu werd uitgekozen om ’s lands nationaal laboratorium te leiden over ‘deep learning. Zoals bekend investeert Baidu sterk in zelfsturende wagens met name in zijn Apollo systeem dat al 100 partners telt en het opende al in verschillende steden zijn zelfsturende taxidienst Apollo robottaxi. Alibaba beloofde in 2017 de komende 3 jaren 15 miljard $ uit te zullen geven voor het aanwerven van AI-toptalent, cloud- en quantum computing. Het heeft al AI-clouddiensten voor gezondheidszorg en voor de sector van het maakwerk. Tencent lanceerde een AI lab in 2016 maar past het onderzoek toe in zijn kernactiviteiten. Op het vlak van gezichts-en stemherkenning beschikt Tencent over het Youtu Lab. Naast de grote drie floreren ook AI-starters zoals Megvii, Cloud-Walk en Sensetime. Directeur Zhu Wei van Accenture zegt dat China snel een wereldwijde hub wordt voor innovatie en met name op het vlak van artificiële intelligentie.

Pijplijnen

Vice algemeen manager Liu Zhongyun van PipeChina die streeft naar een eengemaakt netwerk van olie- en gaspijplijnen vindt dat de pijplijnbedrijven meer zouden moeten investeren om actief digitale technologieën in de sector te introduceren om de inter-connectiviteit van olie- en gaspijpleidingen te bevorderen. Volgens Huang Weihe van de Chinese Academy of Engineering zal de integratie van de olie- en gasopslag & transport met slimme technologie een belangrijke driver worden voor een meer technologische ontwikkeling van de sector.

Toch zijn er nog aardig wat hindernissen te overwinnen voordat het tot een eengemaakt netwerk komt: dat gaat van standaarden en architectuur, veiligheid tot en met het operationeel beheer. Hoewel een gedeelte van de oostelijke aardgasroute tussen China en Rusland een aantal automatische gegevens verzamelt en uploadt, zal volgens algemeen manager Liu Zhigang van de North Pipeline Company van PipeChina deze pijplijn pas in de derde fase over een uitgebreid slim netwerk beschikken met ‘digital twin technologie’: dit komt neer op een complete digitale versie van het fysieke netwerk. Ni Guangnan van de Chinese Academy of Engineering verwacht dat de benodigde nieuwe infrastructuur voor slimme energie de komende vijf jaar een investering van één miljard yuan vereist.

Guangdong

De Kanton Handelsbeurs die donderdag startte, vindt plaats in het Pazhou gebied waar zich een almaar groeiend cluster vormt van IT, AI, industrieel internet en andere bedrijven. Tot de 30.000 bedrijven in het gebied behoren Alibaba, Tencent, Xiaomi, TCL en iFlyTek. Naast de bedrijven verhuizen ook laboratoria zoals het Pazhou Lab naar het Pazhou industrial park dat een innovatie-hub wil worden in het gebied van de Grote Baai. Professor Han Jiuqiang van de Xi’an Jiaotong University werd benoemd tot directeur van het Intelligent Production Line Technology Center in het Pazhou Lab. Omdat vele robotten en AI-machines maar goed zijn in één zaak streeft het laboratorium er naar dat ze meerdere vaardigheden aankunnen. AlphaGo is goed in het spelen van het GO-schaakspel, maar kan geen mahjong spelen. Een machine die zelf kan leren en meerdere vaardigheden bezit, is dus waar het lab naar streeft.

Een van de industriële bedrijven die AI aanwendt, is het te Shenzhen gebaseerde Skz Intelligent Equipment Co, dat zelf slimme staal verwerkende apparatuur ontwikkelde en vervaardigde. Deze apparatuur wordt al gebruikt in burgerlijke engineering zoals bij autosnelwegen, HST-sporen en tunnels. De producten worden ook uitgevoerd naar andere continenten.

8K Tv’s

Op het gebied van televisie ijveren vooraanstaande bedrijven in de wereld voor de introductie van 8K televisie. Ook de Chinese producenten Skyworth Group, Sichuan Changhong Group, Hisense Group en TCL Technology drijven hun inspanningen op om hun plaats te verwerven in deze niche van ‘ultra high definition’ UHD) tv. 5G werkt de snelle verwerking van de signalen in de hand. Zo kan UHD oplossingen bieden voor sectoren als ontspanning, medische beelden, veiligheidscontrole en onderwijs op afstand. Skyworth is zelfs een gehele industriële ketting van 8K tv’s aan het ontwikkelen van video camera’s, monitors tot cloud systemen. De 5G-8K TV producten van Changhong Electric werken met HiSilicon’s 8K chips. In november zal Hisense een beeldverwerkingschip lanceren die 8K-tv’s ondersteunt. De volgende twee jaren is Hisense van plan zes AI-chips te lanceren. Verwacht wordt dat 8K Tv tegen de Winterspelen van 2022 goed op gang komt.

China Daily, Global Times,

l

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *