China vraagt VS opheldering over buitenlandse bio-labs

China heeft de VS opheldering gevraagd over de militaire bio-labs die het heeft in 25 landen. Volgens USA Today hebben er zich sinds 2003 al honderden incidenten in voorgedaan. Rusland is ongerust en China stelt zich eveneens de vraag waarom de VS het Biological Weapons Convention (BWC) Compliance Protocol niet ondertekent.

Zhao Lijian ‘Internationale gemeenschap vraagt doorzichtigheid’

De BuZa woordvoerder Zhao Lijian vroeg de VS opheldering over zijn buitenlandse militaire biologische activiteiten naar aanleiding van een rapport door ondervoorzitter Dimitry Medvedev van de Russian Security Council. Die verklaarde dat de VS-onderzoeksactiviteiten in bio-labs uit landen van het ‘Commonwealth of the Independent States’ er ernstige bezorgdheid veroorzaken. ‘De VS bouwt niet enkel bio-labs in deze landen maar doet dat ook op andere plaatsen in de wereld’, aldus nog Medvedev die echter vond dat ‘dit  onderzoek niet doorzichtig is en ingaat tegen de regels van de internationale gemeenschap en internationale organisaties’.

Dit is niet de eerste keer dat de internationale gemeenschap haar bezorgdheid uit over de VS biologische militariseringsactiviteiten in andere landen, aldus Zhao op zijn regelmatige pers briefing. Hij voegde er aan toe dat ‘zulke activiteiten niet transparant, veilig of gerechtvaardigd zijn’.

Incidenten

Zhao zei dat de VS volgens mediarapporten menige bio-labs heeft opgezet in 25 landen en regio’s in het Midden Oosten, Afrika, Zuid-oost Azië en de voormalige Sovjet-Unie waarvan enkel in Oekraïne 16. Sommige plaatsen waar de bases liggen, kenden grootschalige uitbraken van mazelen en andere gevaarlijke besmettelijke ziekten. USA Today rapporteerde dat sinds 2003 honderden incidenten met accidenteel contact met dodelijke pathogenen voordeden in de Amerikaanse bio-labs in binnen- en buitenland. Dit kan er toe leiden dat de directe contacten besmet raken waarna het virus zich verspreidt naar de buurtgemeenschap en een epidemie ontstaat.

Vragen

Zhao stelde zich daarover volgende vragen: wat is het doel achter het bouwen van zo veel bio-labs in de wereld, wat zijn de veiligheidsnormen, waarom wordt dit geleid door de militairen, hoe veel gevoelige bio-bronnen en hoeveel informatie werd verzameld uit deze landen, is er gevaar van lekken? Waarom staat de VS al meer dan tien jaar onderhandelingen in de weg over het Biological Weapons Convention (BWC) Compliance Protocol dat een verificatieregime inhoudt?

Hij riep de VS op om open, transparant en verantwoordelijk te zijn en te antwoorden op internationale bezorgdheid. Zhao vroeg tenslotte dat de VS zijn BWC-verplichtingen trouw zou uitvoeren, zijn biologische militariseringsactiviteiten in het buitenland verduidelijken en stoppen met het blokkeren van onderhandelingen voor een protocol met verificatieregime

Peoples Daily

l

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.