Australië en China bevestigen verstandshuwelijk

De Australische premier Malcolm Turnbull heeft op 14 en 15 april een bezoek aan China gebracht. Het gaat goed met de economische betrekkingen tussen de grote buurlanden Australië en China in de regio Oceanië en Pacific. Dat zullen ze niet in gevaar laten komen door diplomatieke meningsverschillen.

Australië en ChinaSinds 2012 is er een jaarlijks contact tussen de premiers van China en van Australië. Voor Turnbull was het zijn eerste officiële bezoek, vermits hij nog maar enkel maanden in functie is. De Australische premier was vergezeld van 1.000 leidinggevende figuren uit de zakenwereld in zijn land, de grootste delegatie uit die kringen die China al heeft mogen ontvangen. Het bezoek was het orgelpunt van Australia Week in China 2016 (AWIC).

Australië en China: economisch een succesverhaal

China is de grootste zakenpartner van Australië en de beide landen hebben sinds kort een vrijhandelsakkoord het China-Australia Free Trade Agreement (ChaFTA). Een van de resultaten is dat meer dan 86 % van de Australische export nu duty free China binnen komt. Het is de bedoeling dat dit uiteindelijk zal gelden voor 96 % van alle export tegen begin 2029. Vorig jaar had de Australische handel met China een waarde van 150 miljard Australische dollar (102,6 miljard euro).
De directe investeringen van China in Australië liepen op tot 11,1 miljard dollar (9,8 miljard euro), waardoor het land op nummer twee komt na de VS als bestemming voor Chinese investeringen, volgens KPMG Australia en The University of Sydney. Bijna de helft van die investeringen gaat naar vastgoed. De andere sectoren waarin Chinezen investeren in Australië zijn hernieuwbare energie, gezondheidszorg, mijnbouw en infrastructuur.
Premier Turnbull heeft naast zijn gesprekken met collega Li Keqiang ook ontmoetingen gehad met president Xi Jinping en vicepremier Wang Yang. Die gesprekken zijn uiteraard gegaan over de economische betrekkingen en de verdere ontwikkeling van het China-Australia Free Trade Agreement (ChaFTA). Verder waren de internationale betrekkingen onderwerp van gesprek: afstemming van het Australische Northern Development plan en het Belt and Road initiative (OBOR, de nieuwe zijderoutes), samenwerking binnen de G20, de Asia-Pacific Economic Forum (APEC), de East Asia Summit en de Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB).

Diplomatiek

Australië en China hebben elkaar nodig voor hun beider economieën. Australië verlaat zich voor zijn veiligheid nog steeds erg op de VS, dat bijvoorbeeld een belangrijke marinebasis heeft in Port of Darwin. Dat beïnvloedt Australische standpunten inzake de kwesties in de Oost- en Zuid-Chinese Zee. Het land moet de VS ook naar de ogen zien met betrekking tot welke Chinese investeringen vergunningen krijgen.
De Australische premier heeft in China aangedrongen op openheid, maar daarbij sterk de indruk gewekt dat het ging om economische openheid. Verder heeft hij de hoop uitgesproken dat bij de territoriale kwesties in de Pacific alle landen samenwerken voor vreedzame ontwikkelingen in het belang van allen. Iets waar vele betrokken regeringen vrede mee kunnen hebben.

Resultaten

Naast de contracten die de reusachtige zakendelegatie heeft afgesloten, springt als belangrijk resultaat van het bezoek het Torch Innovation Precinct in het oog. Aan de universiteit van Sydney zullen academici en Chinese ondernemingen een innovation hub creëren voor research in geavanceerde materialen, biotechnologie, energie en milieutechniek. Het centrum zal 100 miljoen Australische dollar kosten (68,4 miljoen euro).
Reuters, AFP, Financial Times, Xinhua, Global Times, China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *