In eerste kwartaal evolueert Chinese economie redelijk gunstig

De economische cijfers van het eerste kwartaal laten een gunstige trend zien en de internationale instellingen hebben hun prognoses over de groei in China naar boven bijgesteld voor dit jaar. De gunstige cijfers stuwen  beurzen wereldwijd de hoogte in.

eerste kwartaalDe  groei gedurende het eerste kwartaal bedroeg 6,7 %. Dat is weliswaar weer een lichte daling tegenover het vorige kwartaal, het laatste van vorig jaar. Het komt echter ook overeen met wat in China zelf is voorzien en wat de regering een ‘terugtrekking om daarna weer vooruit te gaan’ noemt.
Volgens woordvoerder Zhao Chenxin van de De Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie laten zowat alle economische indicatoren in maart een verbetering zien. De investeringen stegen gedurende de eerste twee maanden met 10,2 % en dat is 0,2 % meer dan het jaar voordien.
Tijdens de eerste 2 maanden zijn de winsten van de ondernemingen met 4,8 % gestegen waardoor de daling sinds vorig jaar juni gestopt werd. Het elektriciteitsverbruik nam in maart met 5,6 % toe op jaarbasis, aldus Zhao.
Het fiscaal inkomen groeide tijdens de eerste twee maanden met 63 % en dat is de grootste vooruitgang sinds januari vorig jaar. De verkoop van huizen ging in januari-februari  met 28 % de hoogte in qua vloeroppervlakte en met 43 % qua omzet. De Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie noteerde dat de totale koopkracht met 5,6 % steeg in maart terwijl in februari het cijfer met 4 % omhoog ging.
In maart steeg de uitvoer met 11,5%, terwijl februari nog een achteruitgang met 25 % liet zien. De uitvoer naar de EU daalde tijdens Q1 met 1,4%, die naar de VS met 3,4% en naar ASEAN met 8,5%. De uitvoer naar Pakistan groeide met 26 % en die naar Bangladesh met 16,6% De invoer verminderde wel met 7,6% vergeleken met een jaar geleden.
Gedurende het eerste kwartaal stegen de buitenlandse investeringen in China met 4,5 % tot 224 miljard dollar. 68 % daarvan gaat naar de dienstensector en de investeringen in hightech stegen met meer dan 100 %. De verbruikersprijzen bleven net als in februari op 2,3 % zodat het regeringsdoel om onder 3 % te blijven kan worden gehaald, aldus Barclays Bank en J.P. Morgan.
Vooral de groei van nieuwe groeisectoren wordt bemoedigend genoemd: de waarde van de verkochte online goederen steeg tijdens het eerste kwartaal met een kwart, de productie van groene wagens met 80% en die van smart-tv’s met 33%.

Voorspellingen

Merkwaardig is dat diverse instellingen tezelfdertijd hun voorspellingen voor de Chinese economie in positieve zin bijstellen. De Wereldbank verwacht in China dit jaar een groei van 6,7 % terwijl in januari nog 6,5 % werd voorspeld. De groei in Oost-Azië zou echter van 6,5 % in 2015 dalen van 6,3 % dit jaar tot 6,2 % van 2017 en 2018, aldus nog de World Bank East Asia and Pacific.
Het Internationaal Monetair Fonds dat in januari 6,3 % groei voorspelde in China voor dit jaar en 6,0 % volgend jaar doet er nu voor beide jaren een schepje van 0,2 % bovenop. Voor de wereldeconomie doet het IMF er echter wat van af: namelijk min 0,2 % dit jaar tot 3,2 % en 0,1 % in 2018 naar 3,5 % groei. De gunstige Chinese cijfers stuwden donderdag de beurzen wereldwijd de hoogte in. Op vrijdag was dit echter alweer afgelopen, zij het dat dit te maken had met een geplande vergadering van de olieministers dit weekend in Doha.  Het is misschien zaak optimistisch te blijven, maar met mate.
Bronnen: SCMP, China Daily, FT

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *