Automatisch meteostation geïnstalleerd op 8800 m hoogte

13 leden van een Chinees expeditie team hebben woensdag op ’s werelds hoogste berg Qomolangma een automatisch weerstation gevestigd op 8800 meter hoogte. De missie maakt deel uit van het tweede alomvattende wetenschappelijk onderzoek van het Tibetaans plateau.

Foto Xinhua

’s Werelds hoogste berg Qomolangma op de grens van Nepal en Tibet is in het westen beter bekend onder de naam Everest. Britse en VS wetenschappers hadden in 2019 al op 8340 meter hoogte een weerstation opgezet langs de zuidkant van de berg. 13 leden van het Chinese Earth Summit Mission 2022 team hebben woensdag een automatisch metereologisch station geïnstalleerd op 8800 meter hoogte.  Volgens onderzoeker Zhao Huabiao, bij het Institute of Tibetan Plateau Research is de reden voor het nieuw initiatief dat de vorige maal het station geplaatst werd op sneeuw en ijs wat niet zo geschikt is om uitrusting te fixeren terwijl het station nu gebouwd werd op een rots op 8800 meter. Het automatisch station wordt aangedreven door zonnepanelen die normaal werken gedurende twee jaar.

De Chinese televisie heeft de expeditie verslagen met een camera van hoge resolutie. Het gebeuren was een toponderwerp op Sina Weibo dat 30 miljoen bezoeken trok. Het team heeft voor het eerst ook de dikte van ijs en sneeuw op de top gemeten met een uiterst nauwkeurige radar, verzamelde ijs- en sneeuwmonsters en voerde experimenten uit over het aanpassingsmechanisme van het menselijk lichaam aan extreem grote hoogten, aldus CCTV.

Kader

De missie maakt integraal deel uit van het tweede alomvattende wetenschappelijk onderzoek van het Tibetaans plateau. Het eerste onderzoek in de vroege jaren 1970 was eerder beschrijvend Het tweede onderzoek gaat verder en wil bewijzen leveren voor de ondersteuning van de beleidsvorming ter verbetering van de sociale en economische ontwikkeling van de regio en de bescherming van de lokale ecologische omgeving zoals bijvoorbeeld gletsjers.

270 onderzoekers werden daartoe al ontplooid in 5 teams met 16 ondergeschikte squadrons. China heeft nu acht stations die zijn opgesteld van 5.200 meter tot 8.800 meter op de berg Qomolangma,. Deze meteorologische stations op verschillende hoogten bewaken voornamelijk de temperatuur, relatieve vochtigheid, windrichting, windsnelheid, druk en stralingsveranderingen in de regio en kunnen realtime gegevensoverdracht op afstand realiseren.

In mei 2020 heeft een Chinees Nepalees onderzoeksteam de hoogte van de Qomolangma berg herberekend met de laatste technologie en in december 2020 maakte Nepal en China samen bekend dat de hoogte 8848,86 meter bedraagt.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *