Sombere vakantieweek door Omicron

Tijdens de vakantieweek werden één derde minder uitstappen gemaakt en 43% minder uitgegeven aan toerisme. Eén derde van de toeristische sites waren gesloten en ook het transport viel sterk terug. Door Omicron was het een vakantieweek in mineur.  

Boottoer in Zhangjiajie

De vakantieweek rond het Feest van de Arbeid is normaal een toeristisch hoogtepunt. Door de vele lockdowns en beperkingen was het dit jaar veel minder het geval. Volgens Nomura bevonden zich 328 miljoen personen in 43 steden onder gehele of gedeeltelijke lockdown. Eén derde van de toeristische sites bleven dicht. Sommige toeristische gidsen van sites die dicht zijn, nemen hun toevlucht tot live-streaming vanuit hun site.  De gevolgen van de beperkingen blijken rampzalig voor het toerisme. Het aantal gemaakte reizen daalde met één derde tot 160 miljoen. De toeristische uitgaven daalden met 43% tot 64 miljard yuan in vergelijking met vorig jaar. Dit is maar 44% van de periode voor de pandemie. Het Ministerie van Transport verwachtte een daling van het passagiersverkeer met 609%. Volgens Jiemian News zou het aantal dagelijkse treinpassagiers maar 20% bedragen vergeleken met vorig jaar. Bij de vliegreizen waar een daling met 77% verwacht werd is het cijfer nog niet bekend.

Voor de vakantie mochten de restaurants in Beijing enkel meeneemdiensten aanbieden en waren musea, bibliotheken en andere instellingen binnen ook tijdelijk gesloten. De hoofdstad Beijing rapporteerde dan ook 83% minder toeristische uitgaven tijdens deze vakantie. Volgens Maoyan viel het bioscoop bezoek terug van 1,67 miljard vorig jaar tot 297 miljoen yuan. De gebieden onder lockdown produceren echter 31% van het bruto nationaal product.. De Caixin PMI index voor April viel dan ook tot het tweede laagste niveau sinds november 2005 toen de rapportering begon.

Perspectief

In een commentaar op de Omicron-uitbraak te Shanghai merkte president Xi Jinping voor het Permanent Comité van het Politiek Bureau op dat de ‘versoepeling van de controlemaatregelen zou leiden tot een grote uitbraak, veel gevallen van ernstige ziekte en sterfgevallen. De sociaaleconomische ontwikkeling en de gezondheid en veiligheid van mensen zouden ernstig worden aangetast, ’ aldus nog Xi die er van overtuigd was dat Shanghai de ziekte zal overwinnen zoals Wuhan. Te Shanghai werken 80% van de grote ondernemingen opnieuw en de lockdown zou tegen eind mei gradueel afgeschaft worden. In de Yangshan haven werken 25.000 dokwerkers zich uit de naad om de achterstand in te halen

Yangshan havenarbeiders halen achterstand op

Bron: SCMP, Global Times

foto’s Xinhua

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.