Baidu pikt top Microsoftbaas binnen

Zoekmachine Baidu heeft Microsoftbaas Research Asia Zhang Yaqin aangeworven  om  chef te worden die de nieuwe ontwikkelingen stuurt. Totnutoe kreeg Baidu het verwijt wat achter nieuwe evoluties aan te hollen.

#¾­¼ÃÁùÎÊZhang Yaqin nam in 2007 het leiderschap van Microsoft China op zich nadat Timothy Chen Yongzheng ontslag nam om de National Basketball Association te leiden. Nadat Simon Leung Lim-kin CEO Microsoft China werd in 2009 trok Zhang zich terug om zich ten volle te wijden aan onderzoek. Hij heeft een tiental jaren Microsofts Asia-Pacific Research and Development Group geleid die de grootste pool is van IT-talent buiten de VS. In die functie heeft hij veel experts opgeleid, waar sterk vraag naar is.
Zhang vindt dat hij na 16 jaar Microsoft zijn belofte heeft waar gemaakt en dat het nu tijd is zijn hart te volgen voor een nieuwe uitdaging. Hij zal dus de nieuwe ontwikkelingen sturen bij Baidu want de concurrentie met Alibaba en Tencent is hevig. Overigens heeft Baidu in mei al Google topkader Andrew Ng aangeworven als hoofd wetenschappen in Californië. Zhang heeft bij Microsoft ruime ervaring in de cloud services markt.
Baidu heeft al een vrij uitgebreid netwerk van data centra met naar verluidt 200 miljoen gebruikers. Analisten beweren dat een andere opdracht voor Zhang het voorbereiden is van videodienst iQiyi voor een beursgang. In mei kocht Baidu PPStream voor $ 370 miljoen om iQiyi verder uit te breiden. Hoe dan ook, Baidu kaapt een talentrijke figuur weg van Microsoft dat enerzijds het onderwerp is van een officieel onderzoek naar monopoliepraktijken en anderzijds duizenden ontslagen plant, voornamelijk in voormalige Nokia-vestigingen.

Bio

Zhang werd in 1966 geboren in de hoofdstad van Shanxi Taiyuan. Zijn vader was lector in elektrotechniek en zijn moeder gaf les op de middelbare school. Op 12 jarige leeftijd was hij de jongste om toegelaten te worden tot de University of Science and Technology of China in Anhui. Zijn vader volgend werd hij bachelor elektrisch engineering in ’83 en master twee jaar later. Op 18 jarige leeftijd werd hij aanvaard aan de George Washington Universiteit in Washington. Nadien ging hij naar Princeton en het Massachusetts Institute of Technology om vooral de draadloze technologie te studeren. In 1989 haalde hij op 23 jaar zijn doctoraat en haalde  hiermee als enige de score perfect in de geschiedenis van de universiteit. Hij werkte bij Contel, GTE, Sarnoff waar hij directeur was van het multimedia team met 50 onderzoekers. Daar werd hij een van de topexperts in videotechnologie en draadloze communicatie. Lee Kai-fu overtuigde hem om in Beijing te komen werken bij Microsoft waar hij veel talent aantrok.
In 2000 volgde Zhang Lee op als hoofd van Microsoft Research China. Bill Gates maakte van de Chinese afdeling het regionaal onderzoekscentrum Microsoft Research Asia. Microsoft investeerde $ 300 miljoen in infrastructuur. Dit is ook het bedrag van de jaarlijkse begroting die Microsoft aan onderzoek in Azië besteedt. Zhang stond aan het hoofd van 3000 onderzoekers in de filialen Beijing, Shanghai, Shenzhen, Hong Kong, Taipei, Seoul, Sydney en Bangkok . Hij is ook hulpprofessor aan de Hong Kong University of Science and Technology.
Bronnen: SCMP, China Daily, wct
 

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar