Balans na 5 jaar ‘16+1’-relaties

Premier Li Leqiang is in Boedapest aangekomen voor de zesde vergadering van China met de 16 landen uit Centraal- en Oost-Europa. De Chinese ambassadeur in Hongarije heeft een stand van zaken opgemaakt na vijf jaar werking.

De top tussen China en de 16 landen vindt plaats in Boedapest en duurt van 26 tot 29 november. Sinds het samenwerkingsmechanisme 16+1 in 2012 werd ingesteld, zijn vooral de wederzijdse handel en investeringen gaan opbloeien. China heeft 9 miljard dollar geïnvesteerd in de 16 landen en er vloeiden voor 1,4 miljard dollar in de omgekeerde richting. Tijdens de eerste drie kwartalen ging de handel met 14,5% vooruit op jaarbasis en overschreed 49 miljard dollar. De Chinese invoer uit de landen van Centraal en Oost-Europa groeide met bijna 22%.
De twee kanten hebben ook de infrastructuur uitgebreid en een aantal industriële partnerschappen gevormd. Bij deze projecten behoren de Super Snelle Lijn tussen Hongarije en Servië, de brug over de Donau in Belgrado en autowegen in Macedonië en Montenegro. Op financieel vlak heeft China het China-CEEC Investment Cooperation Fund opgezet dat 10 miljard dollar mee kreeg. Het heeft al in 12 projecten geïnvesteerd in 5 landen. Hongarije, Litouwen en Polen participeerden in de Chinese obligatiemarkt. Ook de dialoog tussen de volkeren ging er op vooruit. Vorig jaar waren er 1 miljoen wederzijdse toeristen, maar het aantal Chinese toeristen verdrievoudigde in vergelijking met 2015. Kortom de voorbije 5 jaren groeiden de relaties snel.
Voor de toekomst wordt hoofdzakelijk uitgekeken naar wat de nieuwe zijderoutes gaan brengen. De landen uit Centraal- en Oost Europa vormen een vierde van de landen langs het ‘Road & Belt’-initiatief. De Hongaarse staatssecretaris Istvan Ijgyarto die het initiatief steunt, noemde het een historische kans. De Chinese ambassadeur stelt dat ongerustheid over een mogelijk conflict met de EU ongegrond is. Overigens doen ook vertegenwoordigers van de EU mee aan de 16+1 top in Boedapest. Voor China is de samenwerking met de 16 een belangrijke uitvalsbasis om het ‘Road &Belt’ initiatief af te stemmen op de Europese Unie. Dinsdag tekenden dan ook Estland, Litouwen en Slovenië met China een MoU over samenwerking qua ‘Road &Belt’ nadat eerder al Hongarije en Letland dat hadden gedaan.

Andere projecten

Naast de projecten die de ambassadeur in Hongarije vermeldde vallen nog wel enkele significante initiatieven te vermelden. Bulgarije heeft zopas een ‘eCommerce Logistics Hub‘ gelanceerd voor landbouw- en aanverwante producten. Het project werd mogelijk gemaakt door de Association for the Promotion of Agricultural Cooperation van China en de 16 evenals steun van het Bulgaarse ministerie. Bij de opening vrijdag toonden 10 Chinese en 25 Bulgaarse landbouwbedrijven hun producten.
In Roemenië werd een raamakkoord van 7 miljard euro bereikt om gezamenlijk eenheden 3 en 4 te bouwen van de Cernavoda-kerncentrale. Dit moet de afhankelijkheid van het land van buitenlandse energie verlichten aldus het Roemeens ministerie. Overigens wil vicepremier en minister van economie Costin Borc met China samenwerken op het vlak van energie, infrastructuur en digitale technologie.
Polen en China lanceerden al in 1951 de Chinese-Polish Joint Stock Shipping Company die een van de eerste joint-ventures was na het ontstaan van de Volksrepubliek. Polen grijpt het initiatief van de nieuwe zijderoutes aan om zich te profileren als een logistieke hub. Er komen zowel uit Chengdu treinen aan te Lódz als uit Suzhou in Warschau. Hoewel 3,5 jaar geleden gestart, verhoogde het maandelijks ritme van de treinen naar Lodz tot een vijftigtal per maand. De trein naar Warschau werd in 2014 opgestart en rijdt drie maal per week. In Bosnie-Herzogovina kwam de Stanari elektriciteitscentrale tot stand door Chinese hulp. In Servië draait de Smederevo staalfabriek na zeven jaar verlies opnieuw met winst 7 maanden na de Chinese overname door HeSteel.
Kortom volgens de Servische coördinator Zarko Obradovic van de top tussen de 16+1 bleek de voorbije jaren dat geen van de 16 landen niet een deel wil uitmaken van het project.

Li Keqiang schreef voor de The Hungarian Times een artikel waarin hij belooft de betrekkingen met de 16 tot een nieuw hoogtepunt te zullen leiden. Bekend werd nog dat de China Development Bank voor 2 miljard dollar leningen zal verstrekken voor projecten uit de 16 die op ontwikkeling gericht zijn. Uit EU-gegevens blijkt dat vier landen uit de regio de hoogste groei kennen in de EU: de top vier zijn Roemenië (8,§% in K3), Letland 6,2%), Polen en Tsjechië elk 5%. Na de top in Boedapest vertrekt premier Li naar Sochi in Rusland waar hij zal deelnemen aan de 16-de vergadering van de SCO-eerste ministers.
Bron: Xinhua,Global Times  ETUI-studie
Bekijk ook de trip van de premier

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *