Oude Tibetaanse en Mongoolse boeken worden gedigitaliseerd

Het Labrang klooster in de provincie Gansu is klaar met het digitaliseren van 20.000 oude Tibetaanse literaire werken. Het project voorziet echter 68.000 werken te digitaliseren. De afgelopen 3 jaar heeft de A.R. Binnen-Mongolië 120 Mongoolse klassieke werken gedigitaliseerd én uitgegeven.

Labrang klooster


China telt 200.000 volumes aan Mongoolse boeken en documenten. Een groot deel dreigen van kleur te verschieten of aangetast te worden door de schimmel. Vele boeken van de minderheden blijven veilig bewaard, maar zonder toegang van het publiek. Een oplossing om het publiek toch toegang te geven is de digitalisering van de werken en hen nadien te publiceren.
Het Labrang klooster in de provincie Gansu heeft op initiatief van het Tibetan Ancient Literature Compilation Center het project opgevat om 68.000 oude Tibetaanse literaire werken te digitaliseren. 20.000 zijn al klaar, zo meldde China News Service afgelopen week. Het centrum begon zijn digitalisatie in september 2014 en werkte de afgelopen jaren ook op andere geschiedkundige plaatsen in de provincie zoals Dunhuang en Liangzhou. Het team raamt dat 15 jaar nodig zijn om de oude Tibetaanse boeken uit de provincie te digitaliseren. De focus bevindt zich op geneeskunde, astronomie, kunst en geschiedenis boeken. Het Labrang klooster is een van de drie meest gekende kloosters van de Gelug-secte in het Tibetaans boeddhisme. Het is bekend als een schatkamer, onder meer wegens een brede waaier van geschreven Tibetaanse werken die gaan van politiek en geschiedenis tot cultuur en andere.
In Lhasa is het regionaal Tibetaans Museum begonnen met het digitaliseren van zijn collectie met 520.000 stukken. Wetenschappelijk onderzoek werd minder verricht precies wegens het oubollige classificeer systeem. 100.000 stuks bevinden zich al in de gedigitaliseerde databank.

Mongools

Opgeslagen Kangyur (UNESCO foto)


In Binnen-Mongolië lopen ook enkele projecten om boeken te digitaliseren. Een zeldzame Mongoolse versie van de Tibetaanse boeddhistische klassieker “Kangyur” werd gescand en gefotografeerd met het oog op een digitale versie. Gepubliceerd in 1720 telt het hout gesneden exemplaar 109 volumes en 50 miljoen woorden. De elektronische versie staat nu online. China telt echter 200.000 volumes aan Mongoolse boeken en documenten.
De Autonome Regio heeft 120 klassieke werken in het Mongools gedigitaliseerd en uitgegeven. In Gansu heeft de Northwest University for Nationalities een database opgesteld met meer dan 10.000 Mongoolse volksverhalen. Onderzoekers in de A.R. Xinjiang hebben 384 boeken samen gesteld in het ‘Todo bichig’ een schrift dat door de Mongolen gebruikt werd onder de Qing dynastie. In China leven 6,5 miljoen etnische Mongolen, weliswaar verspreid over 5 provincies of regio’s overigens zoals de Tibetanen
Bron: Global Times, ecns

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *