Beckham in Beijing

imagesCAYF26RRDavid Beckham is van plan om op te treden als ‘ambassadeur van het voetbal in China’. Hij zal reclame maken voor de Chinese Super League en het jongerenproject.
De stervoetballer haalde zijn schouders op over de suggestie dat hij om het geld op de Chinese uitnodiging is ingegaan en heeft gezegd dat hij alleen maar de Chinese jeugd wil warm maken voor zijn sport. Hij bezocht zodra hij in het land was twee scholen in Beijing. Hij ontving de talrijk opgekomen pers in een van de scholen, ging socializen met leerlingvertegenwoordigers, leerde zijn naam uitspreken in het Mandarijns:  Xiao Bei, (Kleine Beck) en verklaarde dat ‘mi zijn favoriete Chinese eten‘ is. Uiteraard werd er meteen ook een geïmproviseerd balletje getrapt (in lange broek en overhemd). Hij zal de Chinese Super League club Qingdao Jonoon bezoeken en dan zijn vijfdaagse reis in Wuhan verderzetten.
De Chinese voetbalbond heeft niet lang geleden 33 spelers en officials levenslang geschorst voor wedstrijdvervalsing. Twee belangrijke bondsvertegenwoordigers zitten in de cel en China is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de 2014 World Cup. Vandaar de ingreep om de wereldberoemde voetballer in arm te nemen om, uiteraard tegen een vergoeding, de sport wat populairder te maken en weer wat meer glans te geven. De Chinezen hopen ook dat hun nieuwe ‘ambassadeur’ het Chinese voetbal op de wereldkaart zal helpen zetten. ‘Becks’ liet zijn fans zelfs even dromen door te suggereren dat hij misschien ooit (‘wie weet?‘) voor een Chinese club zou komen voetballen. Er zijn nog twee bezoeken gepland dit jaar, waarin de Chinese Super League zijn tiende verjaardag viert. Samen met buitenlandse collega’s zou hij dan met een vriendschappelijke wedstrijd tegen een Chinees team hun seizoen afsluiten. Het contract met Beckham kwam tot stand door de samenwerking van de Chinese Voetbalbond en de Chinese televisie, staatsorganisaties, en het internationale commerciële bedrijf voor evenementen in sport, media en mode IMG Worldwide (International Media Group). Het is niet helemaal duidelijk wat de functie van ambassadeur van het Chinese voetbal precies zal inhouden. In China zelf en in het buitenland zijn er mensen die twijfelen of Beckhams optreden echt veel zal helpen om de sport te saneren, dat zullen de Chinezen uiteindelijk altijd zelf moeten doen. Dat de Brit echter van een groot deel van het Chinese publiek en dan vooral van de jongeren een positief en enthousiast onthaal kreeg is duidelijk. Misschien slaagt hij door zijn uitstraling er wel in om het geschatte aantal van 100.000 jonge Chinese profvoetballers op te krikken.
Bronnen: Xinhua, China Daily, BBC, SCMP
imagesCAD4JI8P
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *