Bedrijf voor zonnepanelen faalt

wuxiSuntech Power Holdings, tot voor kort de grootste producent van zonnepanelen, heeft een dochtermaatschappij in China, onder de naam Wuxi. Die is nu failliet. In deze sector is Wuxi het eerste grote Chinese bedrijf in de sector dat zichzelf insolvent heeft moeten verklaren en het grootste geval van bankroet ter wereld. Eerder gingen al een dergelijk Duits en een Amerikaans bedrijf  over de kop.
China is op dit moment de grootste producent van zonnepanelen en er is een enorme overcapaciteit. De overheid heeft deze bedrijfstak een voorkeursbehandeling gegeven, onder andere met goedkope leningen. De Suntech-entiteit was een paradepaardje van de enthousiaste Chinese keuze voor dit marktsegment.
Negen Chinese banken hebben bij het gerechtshof van Jiangsu het ‘onvermogen om te betalen’ en de herstructurering van Wuxi Suntech aangevraagd. Wuxi Suntech maakt meer dan 95 % van de producten bij Suntech Power en had in 2012 een totale capaciteit van 2.4 gigawatts (GW). De schulden van het bedrijf bedragen 2,3 miljard dollar en de marktwaarde is gedaald van 4,9 miljard naar 50 miljoen dollar. De Amerikaanse moedermaatschappij Suntech had vorig jaar rond deze tijd al een netto schuld van 1,6 miljard dollar en zijn filiaal op de Kaaimaneilanden kon vorige week de verplichtingen betreffende een converteerbare obligatie niet nakomen. Suntech zelf en ook de andere dochterondernemingen verklaren zich echter niet insolvent. Zo wordt de rechtszaak in China ingewikkeld: de vraag zal zijn wat het precies is dat de entiteiten in de VS en op de Kaaimaneilanden bezitten.
Dat de Chinese wet op het bankroet uit 2007 wordt toegepast op een buitenlands bedrijf met bedrijfsmiddelen in China is al niet vanzelfsprekend. Het is vooral de lokale regering van de dichtbij Shanghai gelegen stad Wuxi, die de dochter van Suntech in het verleden heeft geholpen en het ziet ernaar uit dat het stadsbestuur nu een nog actievere rol gaat spelen in de onderneming die 10.000 mensen tewerkstelt in de stad. Die overheid heeft een functionaris van een min of meer gemeentelijke ontwikkelingsmaatschappij laten benoemen tot directeur van Wuxi Suntech. Volgens de 21st Century Business Herald zou de stad via haar Wuxi Guaolian Development Co de schuld willen herschikken en de schulden in aandelen omzetten.
Een groep bankiers heeft dus met succes de insolventie van het bedrijf heeft aangevraagd: volgens juristen kan dit betekenen dat de overheid voor de actie van de crediteurs het licht op groen heeft gezet. Het hof heeft nu in principe zes maand met indien nodig een verlenging van drie maand, om een herstructureringsplan voor te leggen aan de schuldeisers. De Amerikaanse directeur van Suntech heeft verklaard dat het bedrijf zijn hoogwaardige producten blijft maken in afwachting van de Chinese initiatieven en voorstellen. Volgens buitenlandse concurrenten liggen de oorzaken van het falen bij een wereldwijde overcapaciteit en bij sommige fouten gemaakt in de bedrijfsstrategie. Chinese experten, zoals die bij de China Photovoltaic Industry Alliance (CPIA), zijn het daarmee eens. Zij zeggen dat ook de handelsoorlog die de EU, de VS en China op dit terrein voeren een rol speelt. De CPIA is optimistisch: de organisatie voorspelt dat de binnenlandse vraag naar zonnepanelen, mede dank zij steunmaatregelen van de regering, zal blijven boomen. De geïnstalleerde capaciteit voor zonne-energie is in China gestegen van 0,45 GW in 2010 naar 4,5 GW vorig jaar en voor dit jaar wordt een stijging verwacht van 6GW.
Bron: Financial Times, New York Times, Xinhua

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *