Beijing introduceert gedeeltelijke huiseigendom

Om de te dure huizenmarkt wat te temperen heeft de hoofdstad het concept bedacht waarbij de gebruikers een gedeelte van de woning bezitten, maar wel van het volledig gebruiksrecht genieten. De maatregel om de huizen meer toegankelijk te maken, is enkel van toepassing op personen met een hukou of personen die werken binnen het betrokken district.

De autoriteiten van de hoofdstad zijn al een tijdje maatregelen aan het bedenken tegen de omhoog schietende huizenprijzen. De nieuwe maatregel om huizen ook voor de gemiddelde bewoner toegankelijker te maken, past ook in dit streven. Beijing zal immers huizen op de markt brengen met gedeelde eigendomsrechten tussen bestuur en bewoner. Het bestuur heeft vorige week haar voornemen bekend gemaakt en vraagt nu de mening van de openbare opinie over haar voorstel tot het kopen van een gedeelte van de eigendom door, personen die wel van het volledig gebruiksrecht genieten.
Het voorstel bevat verschillende beperkingen. Kopers en hun familie mogen niet al huizen op hun naam hebben staan. Alleenstaanden moeten minstens 30 jaar oud zijn. Een gezin mag maar 1 woning aanvragen. Volgens onderzoeker Liu Weimin bij het Onderzoekscentrum van de regering beoogt de nieuwe politiek vooral de groep die moeilijk een huis kunnen kopen. Het bestuur biedt hulp op het vlak van de grondprijs, houdt een deel van de eigendomsrechten en de kopers betalen een deel volgens het percentage eigendom dat ze kopen. Vijf jaar na de koop kunnen de bewoners hun aandeel verkopen volgens de marktprijs, maar de stad mag weigeren.  Hoewel het voordeliger is te huren, geven toch de meesten de voorkeur aan een koop zo legt professor. Zhao Xiuchi van de Capital University of Economics and Business uit.
Het is ook zo dat het voorstel tot maatregel enkel geldt voor hukou-houders of personen die werken binnen het district. Liu herinnert aan het voornemen dat de hoofdstad minstens 30 % van de huizen wil voorbehouden aan nieuwe ‘Beijingers’, migranten zonder hukou maar wel met een stabiele baan in de hoofdstad.

Andere

Nog andere steden proberen de speculatie tegen te gaan en de huizenmarkt te stabiliseren. Op 17 juli heeft de stad Guangzhou beslist om de huurders en eigenaren gelijke toegang te verstrekken tot de lokale scholen. In vele steden is dit recht beperkt tot kinderen van huiseigenaren. Guangzhou is de eerste Chinese topstad waar kinderen van huurders ook naar school kunnen.
Op 20 juli verscheen een gemeenschappelijke nota van het Ministerie van Huisvesting en Stedelijk-Rurale Ontwikkeling en andere overheidsdepartementen met maatregelen die getroffen worden in steden met netto bevolkingsinstroom. Deze houden onder meer in het vergroten van het aanbod aan huurwoningen en een huurdienstenplatform met overheidssteun. Pilotprojecten zullen eerst starten in 12 pilotsteden waarvan Guangzhou, Shenzhen, Nanjing en Hangzhou. In de toekomst zouden ook andere steden als Wuhan, Shenyang en Wuxi plannen maken om de huurders meer rechten te geven.
De stad Hangzhou heeft overigens samen met Alibaba een platform opgezet voor huurders. Het zou tegen eind deze maand operationeel moeten zijn. Het platform bevat informatie over de beschikbare privé- en publieke huurpanden. Huurders zouden geen borg meer moeten geven. Hun kredietwaardigheid wordt gegarandeerd door het kredietbeoordelingssysteem van Alibaba, aldus Caixin. Het systeem gebruikt ook gelaatsherkenning zowel voor de privé-eigenaars als voor de huurders. Als het systeem een succes wordt, zal het ook in andere steden worden toegepast zo meldt Shanghai Securities News.
Bron: China Daily, Caixin

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *