Beijing schakelt over op gericht testen van 8 groepen.

Gericht testen van specifieke groepen permanente en tijdelijke bewoners in Beijing moet en kan nu gebeuren.

Het wereldpark in Beijing (foto CNS / Zhao Juan)

De Chinese hoofdstad Beijing heeft tot en met afgelopen zaterdag drie dagen na elkaar geen nieuwe COVID-19 patiënten opgetekend. In Beijing wonen 21 miljoen mensen, in Groot Beijing 24 miljoen. De stadsregering heeft besloten om met twee maatregelen te reageren op het afnemen van het aantal nieuwe besmettingen tot nul, zowel lokaal als ‘geïmporteerd’.

Meer werknemers en acht risicogroepen

Bedrijven mogen meer mensen op hun werkplek aan het werk zetten. Het bestuur vervangt ook de strategie voor preventie en bestrijding die tot nog toe op de hele bevolking was gericht, door een gerichte aanpak van acht groepen.

Bedrijven

Sinds het begin van de werkhervatting golden er regels om te voorkomen dat grote groepen mensen zich samen op een plek zouden bevinden. Voor bedrijven betekende dat de beperking van het actieve personeelsbestand tot minder dan de helft. De overheid schaft dit nu af.

‘Test, test, test’

Verder zal de stad Beijing acht specifieke groepen van mensen laten testen. Het is de bedoeling om tijdelijke en permanente bewoners die tot risicogroepen behoren zo snel mogelijk te testen. Zo kunnen infecties snel ontdekt en zonder uitstel behandeld worden.

Doelgericht

De acht groepen zijn COVID-19 patiënten en de mensen met wie ze vaak in contact zijn, patiënten in zogenaamde ‘fever clinics’ (klinieken speciaal ingericht om op COVID-19 te testen), en zij die op een wachtlijst staan om te worden opgenomen. Verder gaat het om mensen uit Wuhan, functionarissen die na een zakenreis terugkomen uit het buitenland, studenten en docenten die uit andere steden terugkeren. Ook hotelgasten en mensen die vanuit het buitenland komen (Chinezen, buitenlandse journalisten enz.) behoren tot de acht aangeduide risicogroepen. Hoe dat concreet in zijn werk gaat vertelt de Belgische correspondente Leen Vervaeke. Zij schrijft: ‘voor 3e keer in quarantaine: deze keer zijn ze nog strenger, mijn deur is verzegeld’.

ook hotelgasten in de picture (foto IC)

Kentering

In het begin van de maand april vreesde men nog dat in Beijing als hoofdstad en als centrum van internationaal verkeer voor lange tijd een uitzonderingstoestand nodig zou zijn. Het gericht testen van acht groepen is mogelijk gemaakt doordat de overheid het aantal testlaboratoria heeft laten toenemen van 17, in begin februari, tot 50 nu. De maatregelen verzachten kan omdat de epidemie hoofdzakelijk onder controle is in heel China. Doelgericht testen moet om een tweede golf van uitbraken te voorkomen.

Waakzaamheid nodig

Dat waakzaamheid geboden blijft laten de gebeurtenissen in de noordelijke provincie Heilongjiang zien. Daar is een heropflakkering van de uitbraak, met lokale besmettingen en vooral besmettingen meegebracht uit Rusland. In totaal zijn er in de noordelijke, aan Rusland grenzend provincie, sinds eind maart 381 geïmporteerde gevallen geteld. De overheid heeft 18 ambtenaren gestraft met een officiële berisping of een waarschuwing vanwege hun onvoldoende werk voor preventie en strijd tegen COVID-19. De tekortkomingen werden vooral in de provinciehoofdstad Harbin geconstateerd.

Bronnen: Global Times, VRT.be, Wikipedia, Xinhua

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *