G77 en China steunen WHO: ‘nu eerst levens redden, door internationale solidariteit’

De G77 en China hebben zondag in een plechtige verklaring hun steun uitgesproken voor de World Health Organization (WHO) in haar strijd tegen de COVID-19 pandemie. Ze schaarden zich ook achter uitspraken van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

G77
De landen van de G77 (kaart Wikipedia)

De Groep van 77 bij de Verenigde Naties is een coalitie van 135 ontwikkelingslanden, gevormd om de collectieve economische belangen van haar leden te bevorderen en om  de onderhandelingspositie van de derdewereldlanden in de Verenigde Naties te verstevigen.

G77 ‘en China’

China staat op de lijst van de G77, maar het beschouwt zich zelf niet als een lid van dat verbond. Wat China wel doet, sinds 1994, is financiële bijdragen leveren aan de groep. Ook steunt China bijna altijd de resoluties en de politieke activiteiten van de G77. Telkens als de beide partijen elkaar steunen of het eens zijn met elkaar wordt de uitdrukking ‘de Groep van 77 en China’ gebezigd. Dat is ook nu het geval.

‘nu eerst levens redden’

In de verklaring ‘van de G77 en China’ is men erg bezorgd over de snelle verspreiding van de COVID-19 pandemie. Ze noemen het ‘een van de ernstigste gezondheidscrisissen in de moderne geschiedenis’. ‘De eerste prioriteit is nu het redden van levens’, aldus de tekst.

Hoofdopdracht WHO

De Wereldgezondheidsorganisatie, geleid door Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus voert in de ogen van de G77 deze strijd aan. Dat doet ze in de ogen van de coalitie door ‘de verstrekking van informatie, technische begeleiding, opleidingen en andere vormen van hulp aan ontwikkelingslanden’. Zo kunnen die zich voorbereiden om te reageren op de pandemie en die vreselijke epidemie ook efficiënt aanpakken.

‘Voice of America?’

De regering van de Verenigde Staten neemt het tegenovergestelde standpunt in van de ontwikkelingslanden. President Trump heeft zelfs besloten de WHO niet langer financieel te steunen. Washington valt met zijn wereldwijde mediamacht de Wereldgezondheidsorganisatie onafgebroken aan. Sommige journalisten en politici laten zich door die mediastormwind wat uit het veld slaan. Hier en daar hoor je, onder het motto ‘waar rook is is vuur’, de echo’s van de Amerikaans kritiek.

Kwam het P-woord te laat?

Zo stellen journalisten van De Morgen in een interview deze vraag aan WHO-Europa-directeur Hans Kluge. ‘De WHO had maar eerder een pandemie moeten afkondigen, zo luidt de kritiek’. Het antwoord is duidelijk: ‘De eerste keer dat dat op tafel lag, waren er in het noodcomité dat Tedros Adhanom Ghebreyesus adviseert acht stemmen tegen zeven om het nog niet te doen. Dus hij deed het nog niet. Niet om China te sparen, zoals sommigen beweren. Wel door die stemronde en omdat we bij vorige epidemieën net de kritiek kregen dat we te snel in de fase van de pandemie gingen. Bovendien zaten wel al snel in noodfase drie. Het verschil met de pandemie is miniem. Dat was vooral een symbolische beslissing’.

De VN

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, vindt dat solidariteit een belangrijk onderdeel is van de inspanningen die in de hele wereld worden geleverd om het virus tegen te houden en de ravage die het aanricht te stoppen. Ook dat ziet de groep, die vraagt dat de internationale gemeenschap zich verenigt om alles wat nodig is te versturen naar de landen waar de nood het hoogste is, landen die de zwaarste impact nog moeten gaan voelen.

Logo G77 (foto Wikipedia)

Behoud de vooruitgang

In de verklaring is een dringende oproep opgenomen om de WHO verder te steunen en waar mogelijk die steun nog te vergroten. Het is immers de WHO die van de lidstaten het levensbelangrijke mandaat en de opdracht heeft gekregen om de ontwikkelingslanden te steunen, zodat alle vooruitgang die ze afgelopen decennia hebben gemaakt niet verloren gaat door deze crisis van een ongeziene omvang.  

Bronnen: g77.org, Wikipedia, Xinhua, De Morgen

Zie ook: Xinhua Commentary: Allow no Cold War thinking in COVID-19 vaccine development

https://www.fmprc.gov.cn/mfa_eng/xwfw_665399/s2510_665401/t1772006.shtml
vragen over Wuhan, Los Angeles en over G77Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar