Beijing zoekt nieuwe aanpak seniorencentra

Van de 2000 seniorencentra die in Beijing sinds 2009 gebouwd werden, blijven er nog maar 70 open en de overigen zijn verlaten. De hoofdstad wil zijn inventaris aan seniorencentra zo aanpassen dat minder de klemtoon ligt op een lang verblijf met verpleging, maar wel met alomvattende diensten voor maximum twee weken in de buurt.

a happy family : a old couple and their childrenAl een vijfde van de bevolking in de hoofdstad is ouder van zestig jaar. Sinds 2009 heeft de stad 2000 verpleeghuizen voor senioren in hun buurt opgericht, maar enkel 70 ervan zijn nog open. Volgens Zhou Hongjing bij de Dienst Burgerzaken waren de verlaten centra opgezet zonder zorgvuldige studie. Beijing News bericht dat de meeste tehuizen open gehouden werden door vrijwilligers. Het bestuur van Beijing heeft een algemeen onderzoek bevolen van de lege zorginstellingen en wil 1300 verbeterde seniorencentra bouwen waarin de leegstaande centra geïntegreerd worden. Een van de weinig overlevende is het Verpleegcentrum Fushou dat zich bevindt te Huilongguan in het district Changping.  Met zijn twee appartementen is het 300 m2 groot en verzorgt het 30 senioren waarvan 16 voor lange duur. De instelling stelt 8 verzorgers te werk en een persoon in lang verblijf betaalt 3800 yuan per maand, wat nog een stuk onder de marktprijs ligt.
In 2009 heeft het stadsbestuur 9 reglementen voor de seniorencentra uitgevaardigd waarvan een de nadruk legt op het integreren van de verpleegcentra voor ouderen in de buurtgemeenschap. In tegenstelling tot meer grootschalige welzijnscentra kunnen in deze buurtcentra hun kinderen die in de buurt leven op korte termijn bij hun ouders op bezoek komen  De meeste verpleegcentra werden bestuurd door district- of dorp comités, maar gingen dicht bij een gebrek aan management ervaring of beroepskrachten. Hier en daar blijft er een open die gesponsord wordt door bedrijven of geldelijke steun krijgt van een kapitaalkrachtige.

Functies

Volgens Beijing News wil de stad de verzorgcentra verbeteren om niet enkel een plaats te bieden aan senioren, maar ook om seniorhulpbrede diensten aan te bieden aan de buurtgemeenschap. Na het upgraden van de faciliteiten zullen professionele welzijnsorganisaties gratis de gebouwen kunnen gebruiken en zullen deze tehuizen kosten aanrekenen die lager liggen dan de marktprijs. De geüpgradede homes zullen tussen 100 en 1000 m2 groot zijn en 6 functies aanbieden: dag- zorg, bellen naar buiten, voeding, medische raadpleging, ontspanning en psychologische bijstand, aldus de Beijing Morning Post. Voorheen werd meestal enkel dagzorg en accommodatie aangeboden. Het verblijf zal echter worden beperkt tot twee weken, als het ware om een vakantie voor het kind toe te laten.
Tot nu toe zijn al 150 geüpgrade centra klaar en het bestuur verleent maximum 300.000 yuan toelage per centrum. Een van hen is het Le Ling centrum in het district Shijingshan dat 13 senioren opvangt in 7 huizen. Coördinator Wang Yanrui vertelde het Beijing News dat het gebouw en meubilair verschaft werden door het bestuur. Daarnaast geeft het bestuur 12 yuan torelage per maaltijd zodat een senior maar 5 yuan hoeft te betalen. Nu maar zien of het nieuwe systeem beter werkbaar is dan het reglement uit 2009 en of de bewoners niet de dupe worden.
Bron: Global Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *