Belangrijke aanhoudingen in onwettelijke ivoorhandel

China heeft 16 leden van een smokkelbende in ivoor aangehouden en honderden kilo ivoor in beslag genomen. Dit komt juist op het ogenblik dat in Tanzania het kopstuk van de illegale ivoorhandel met China kon worden aangehouden. Centrale spil Yang Feng was niet minder dan de secretaris-generaal van de Tanzania China-Africa Business Council.

smugglingwildlfDe Chinese bospolitie voerde van april tot augustus een campagne tegen onwettelijke handel en transport van dierenproducten: al 804 kg ivoor, 11 kg neushoorns en 35 berenklauwen werden in beslag genomen en dit voor een totale waarde van 24 miljoen yuan. Maandag werden 16 verdachte personen aangehouden waarvan vermoed wordt dat zij de leden van de smokkelbende vormen. Het ivoor werd uit Japan naar China gesmokkeld via Hongkong. China is ’s werelds grootste afzetmarkt voor onwettelijk ivoor. China verbood in februari de invoer van ivoor gedurende een jaar en nog vorige maand beloofde president Xi Jinping in de VS om de commerciële handel in ivoor een halt te zullen toeroepen.
De Britse groep TRAFFIC noemde de operatie een duidelijke demonstratie van het Chinese regeringsvoornemen om op te treden tegen de onwettelijke dierenhandel. De aankondiging viel samen met de aankondiging van de Tanzaniaanse autoriteiten dat ze de koningin van de onwettelijke ivoorhandel te pakken hadden.

Smokkelkoningin

De 66-jarige vrouw Yang Feng wordt er van beschuldigd om tussen nieuwjaar 2000 en poachingking22/05/2014 1,9 ton ivoor uit Tanzania te hebben gesmokkeld. Zij was volgens directeur Andrea Crosta van Elephant Action League uit de VS de centrale spil in het doden. Tussen 2009 en 2014 halveerde de olifantenpopulatie in Tanzania.  Ze hielp gedurende 15 jaar 700 slagtanden van olifanten het land uit te krijgen en het scheelde weinig of ze kon aan haar arrestatie ontsnappen. Yang bezat een restaurant dat als dekmantel diende en als ontmoetingsplaats voor het vuile handeltje.
Yang Feng kwam in 1970 in het land aan omdat ze een van de eerste Swahili vertalers was toen China er een spoorlijn aanlegde. Yang werd vertrouwd met de elite van het land en stichtte naast het restaurant ook het bedrijf Beijing Great Wall Investment. Tegen 2012 was zij secretaris-generaal van de Tanzania China-Africa Business Council. Volgens Tanzaniaanse bronnen hielp ze zelfs de stropers met de aankoop van geweren en munitie. Men gaat er vanuit dat zij de verbindingspersoon was bij uitstek tussen de lokale makelaars en de internationale markt. Zij lag al een jaar in het vizier van de Tanzaniaanse National and Transnational Serious Crimes Investigation Unite. De dienst omsingelde vorige week haar huis gedurende zeven uren. Ze kon via een zijdeur ontsnappen en in haar wagen springen. Er volgde een achtervolging waarbij ze uiteindelijk werd klem gereden en ingerekend. Buiten adem gaf ze zich over.
Bronnen: SCMP, China Daily

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Belangrijke aanhoudingen in onwettelijke ivoorhandel

  1. Het ivoor werd uit Japan naar China gesmokkeld via Hongkong.?????????? ik begrijp deze zin niet. dus onbewerkt ivoor van africa naar japan dan naar hong kong naar china. chinese bewerkt het in padoga en figuurtje en naar hong kong en naar japan, taiwan , korean, singapore en malaysia. met andere woorden china is meer een tussenpersoon dan grote consument van ivoor.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *