Belastingvermindering in China in 2019 loopt op tot 2.300 miljard yuan

Nog nooit heeft China zoveel belastingen verminderd voor bedrijven en individuen als dit jaar. Dat is één van de instrumenten om de economische groei op een redelijk peil te houden ondanks de Amerikaanse handelsoorlog.

Naar schatting zal tegen einde 2019 het totaal van de belastingverminderingen en bijdragen in China oplopen tot 2.300 miljard yuan ( bijna 300 miljard euro).

Tijdens de eerste drie trimesters is er al een vermindering met 1.780 miljard. Die bestaat uit 1.510 miljard belastingen en 272,5 miljard lagere sociale bijdragen. Dat blijkt uit statistieken van de Chinese fiscus.

Zhang Yiqun, onderdirecteur van het controlecomité voor het staatsbudget, zegt dat het een vermindering zonder voorgaande is. Zowel individuele burgers als bedrijven profiteren ervan. Ze heeft een belangrijke rol gespeeld in het op peil houden van de consumptie en van de investeringen voor het moderniseren van de economie.

Tijdens de eerste drie trimesters kregen individuen voor 442,6 miljard yuan korting op hun inkomensbelasting. Dat betekent gemiddeld 1.764 per belastingplichtige. Kleine en zeer kleine bedrijven, die belangrijk zijn voor de tewerkstelling en de innovatie, kregen 182,7 miljard korting.

Een belangrijke structurele maatregel was het verder hervormen van de btw, waarbij een aantal btw-tarieven verlaagd werden vanaf 1 april. Die alleen zorgden voor al een belastingvermindering van 703,5 miljard yuan. Tegen het einde van het jaar zal dat meer dan 1.000 miljard zijn.

Lagere Btw-tarieven komen door lagere consumptieprijzen uiteindelijk de gewone man ten goede. Maar in eerste instantie verlichten ze de belastingdruk op de kleinere ondernemingen en ondersteunen zo de ontwikkeling van hightech door innovatieve kleine bedrijven.

Bron: China Daily Asia
https://www.chinadailyasia.com/articles/192/119/19/1576590426527.html?newsId=116019

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *