Chinees GPS-systeem weldra wereldwijd


Alle gewone satellieten voor het Chinese BDS-3 systeem, dat wereldwijd Gps-diensten zal leveren, zijn in recordtijd succesvol gelanceerd. In juni 2020 wordt het systeem afgewerkt.

Deze week zijn de 52ste en 53ste satelliet van het Beidou Navigation Satellite System (BDS) vanaf de lanceerbasis Xichang in de provincie Sichuan gelanceerd.
BDS is intussen aan de derde generatie toe. BDS-1 werd in de jaren 90 gebouwd en startte met positioneringsdiensten in China in 2000. BDS-2 breidde zijn operatiegebied in 2012 uit tot Azië en de Pacific. BDS-3 gaat vanaf 2020 wereldwijd en wordt zo een rechtstreekse concurrent van het Amerikaanse GPS-systeem.

De studie van BDS-3 begon in 2009 en de eerste satelliet vertrok in 2017. Er waren intussen 18 succesvolle lanceringen op een rij van in totaal 24 gewone BDS-3 satellieten plus 2 reservesatellieten. Dat is een record qua snelheid. Driehonderd onderzoeks- en productie eenheden werkten eraan mee, met in totaal 100.000 onderzoekers en ingenieurs.

Na de gewone satellieten worden in juni 2020 nu nog twee speciale geostationaire satellieten gelanceerd en dan kan het systeem operationeel worden.

Intussen gaat het onderzoek naar meer toepassingen van BDS verder om tegen 2035 een volledig systeem van positionering, navigatie en timing te kunnen bieden.

Bron: China.org.cn

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *