Belgisch academicus over Tibetaanse cultuur

Interview van prof.Willemen met Xinhua, 11 December, 2008 o
Een bekend Belgisch professor Orientalistiek verklaarde dat de Chinese regering veel werk verzet heeft voor de bescherming van de Tibetaanse kultuur.

“Zonder de steun en hulp van de Chinese regering om ze te beschermen, zou de Tibetaanse kultuur niet in zo een goede doen zijn” verklaarde professor Charles Willemen, lid van de Belgische Koninklijke Academie voor Wetenschappen, aan Xinhua en CCTV.

“De regering heeft werkelijh veel geholpen” benadrukte Willemen, die Tibet drie maal bezocht.
Hij omschreef de beschuldigingen door de dalai lama dat de Chinese regering een ‘kulturele genocide’ uitgevoerd heeft “eigenaardig en ongerechtvaardigd”

Prof. Willemen bezocht Tibet voor het eerst in de jaren 80 en de laatste keer tien jaar terug.

Hij bezocht China vier keer sinds zijn eerste bezoek 25 jaar terug.

“Ik heb grote veranderingen vastgesteld in Tibet” zei hij, en noteerde dat Lhasa,de hoofdstad van de Autonome Regio Tibet, even ontwikkeld is als andere steden in China, maar met eigen karakteristieken.

“Toen ik Lhasa voor het eerst bezocht was er slechts één hotel voor buitenlanders, maar nadien kwamen er meer hotels, nieuwe tempels en religieuze instellingen waar mensen kunnen bidden of het Boeddhisme studeren. Nu is er ook een nieuwe luchthaven in Lhasa.”
Over het leven van de gewone Tibetanen zei professor Willemen, die ooit gewone Tibetanen thuis bezocht:”Ze leven zeer gelukkig, gelukkiger dan de Belgen”
Hij verklaarde dat sommigen in het Westen niet graag veranderingen zien in Tibet, maar “men moet begrijpen dat alle streken waar ook ter wereld zich moeten ontwikkelen en vooruitgaan”.

Source: Xinhua

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *