Betere mantelzorg in China

De provincie Henan verbetert de mantelzorg. Een enig kind kan er weldra onbeperkt betaald verlof krijgen om te zorgen voor gehospitaliseerde ouders.

De nieuwe politiek mikt op betere zorg voor de toenemende groep ouderen met slechts één kind. In de provincie Henan leven 15 miljoen mensen ouder dan 60 jaar. In 1998 steeg het percentage ouderen in de totale bevolking er voor het eerst boven 10%. Tegen 2020 zal het om 17,6 miljoen personen gaan, 17% van de totale bevolking.
Deze stijgende trend zien we in het hele land. In 2020 zullen er in China 255 miljoen ouderen zijn. Een derde van de Chinese families heeft maar één kind. Tegen 2020 zal ongeveer de helft van de ouderen apart van hun kinderen leven.

Henan pionier

Vanaf januari 2019 gaat de provincie Henan subsidies toekennen aan personen boven 80 jaar. Ze krijgen gratis medische check-ups en er komen meer rust- en verzorgingstehuizen.
De belangrijkste maatregel is echter de promotie van mantelzorg. Enige kinderen zullen onbeperkt betaald verlof kunnen nemen om voor ouders te zorgen wanneer die in het hospitaal opgenomen worden. Sinds 2016 bestond dat verlof al, maar het was beperkt tot 20 dagen per jaar. Een aantal andere provincies zijn sindsdien gevolgd, met 10 à 20 dagen betaald verlof.
Het betaald verlof voor mantelzorg moet betaald worden door het bedrijf van een werknemer. De regels voorzien echter niet in een concrete strafmaat voor bedrijven die dit verlof niet toepassen. Zonder sterke wettelijke druk op de werkgever zullen veel werknemers  -vooral in de privésector- hun recht op verlof voor mantelzorg niet durven eisen.
Het is verder niet duidelijk of de regel ook geldt voor werknemers waarvan de ouders buiten de provincie wonen of voor zwaar zieke ouders die thuis blijven.
Bron: Sixthtone
http://www.sixthtone.com/news/1002700/henan-workers-get-20-days-paid-leave-to-care-for-sick-parents

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

3 comments for “Betere mantelzorg in China

 1. AJ
  1 augustus 2018 at 08:26

  De positieve titel strookt toch niet echt met de bittere realiteit.
  In China is er een groot verschil tussen mooie woorden en concrete daden.
  Volgens het Statistisch bureau van China heeft slechts 30 procent van de arbeidsmigranten in de steden een werkcontract, een achteruitgang vergeleken met de vorige jaren. Zij werken niet eens
  officieel.
  Dan is er de werkgever die inderdaad niet staat te wachten op veel verlof.
  Bovendien is mantelzorg gewoon een verbloeming voor een inadequaat zorgstelsel.
  Een van de grootste uitdagingen voor China.

 2. hahaha
  1 augustus 2018 at 14:19

  “”Enige kinderen zullen onbeperkt betaald verlof kunnen nemen om voor ouders te zorgen wanneer die in het hospitaal opgenomen worden.” En wie gaat dat controleren of het enige kind het echt ook doet. Ik denk dat een bedrijf een a-yi (soort oude dame zonder verpleger diploma) in dienst nemen in de ziekenhuis is vele maal goedkoper dan de werknemer betaald verlof geven. Hoop maar dat de werknemer niet stiekem een a-yi in dienst neemt met betaald verlof en niet eens 1 dag naar de zieke ouder op de ziekenhuis bezoekt. Na zorg is vele maal belangrijke dan het ziekenhuis zorg. Na zorg duurt ook vele maal langer en vele maal erger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar