Bevolking Hongkong verdeeld (UPD)

Op zaterdag 20 juli namen 316.000 inwoners van Hongkong deel aan demonstraties en meetings tegen het geweld van de afgelopen weken. Ze spraken zich ook uit voor verdediging van de rechtsorde en ondersteuning van de politie. Op zondag was er alweer een vrij massale betoging met als centrale eis ‘geen uitwijzing naar China’. Die actie was ook gericht tegen de regering van Hongkong, maar ze verliep vreedzaam.  Op het einde draaide het echter nogmaals op zware rellen uit.

Hongkong
meer dan 300.000 voor rechtsorde en eenheid, steun aan de politie. Foto China Daily

Wat voorafging

De politie was op zondag 14 juli aangevallen door betogers die hun eis ‘geen uitwijzing naar China’, met geweld kracht bijzetten. Honderden van hen hadden bakstenen en flessen naar de ordehandhavers gegooid. Dat zware incident was gebeurd na een overigens vreedzame mars van alweer tienduizenden tegen het wetsontwerp rond de uitzettingsprocedures. Op vrijdag 19 juli deed de politie, na een tip, een inval in een gebouw van een extreme groep voor onafhankelijkheid van Hongkong, het Hong Kong National Front. De politie ontdekte een grote hoeveelheid zware en oncontroleerbare explosieven. Verder waren er, naast propagandamateriaal, gasmaskers, helmen, katapulten en minimaal één blik petroleum. Drie mannen werden gearresteerd. Eén van hen een lid van het Hong Kong National Front.

Voor eenheid, tegen geweld

Op zaterdag namen de voorstanders van eenheid en orde het woord om het geweld aan te klagen. Hun grootste meeting was in Tamar Park. Het begon om 17:00 u en eindigde twee uur later zonder incidenten. De betogers droegen vlaggen van China en van de Hong Kong Special Administrative Region mee. Op hun borden stond ‘Safeguard Hong Kong’, bescherm Hongkong. In Victoria Harbour voeren vissersboten rond met spandoeken met dezelfde tekst. In toespraken lanceerden politici, academici, iemand van de politievakbond, een ziekenhuisdirecteur en ondernemers oproepen om meningsverschillen op te lossen door dialoog en om te streven naar eenheid en harmonie. Jongeren lazen een plechtige verklaring in die zin voor. De zakenwereld maakt zich zorgen over de weerslag op de economie van de voortdurende onrust en vooral van het geweld.

Vreedzaam tegen de regering

Op zondag kwamen de bewegingen die tegen de regering van Hongkong zijn weer massaal op straat.
Nogmaals eisten zij dat het wetsontwerp over de uitzettingen zou worden geschrapt. Hoewel die geplande wet over akkoorden met 100 landen ging en vele waarborgen tegen misbruik bevatte richten zij hun pijlen ook nu enkel op China. Dit met de leus ‘geen uitzetting naar China’. Volgens de organisatoren waren er 430.000 betogers, volgens de politie 138.000.

Hongkong
foto China Daily

Geweld tegen Beijing, en onder elkaar

Toen de vreedzame demonstratie op zijn einde liep bleven groepen van in zwarte T-shirts geklede betogers achter. Zij belegerden en besmeurden het kantoor van de Vertegenwoordiging in Hongkong van de Nationale Chinese Regering. De ‘zwarte’ aanvallers maakten veiligheidscamera’s onklaar en schenen met laserstralen naar de mensen die in het gebouw vastzaten. Toen de ordehandhavers waarschuwden dat ze de straten zouden ontruimen, trokken de aanvallers zich terug. Verschillende groepjes bleven knokken tegen politie en richtten vernielingen aan in de wijken, waar ze uiteengejaagd werden door de politie. Die gebruikte traangas en rubberkogels. Eén van die ‘black blocks’ werd in een metrostation dan weer aangevallen door een bende personen met witte T-shirts. Er volgden hevige gevechten waarbij gewonden vielen.

Niet afgelopen

In de loop van de dag zijn politici en waarnemers die behoren tot één van de twee kampen (voor of tegen de regering van Hongkong, voor of tegen de goede betrekkingen met de Nationale Regering in Beijing) elkaar met beschuldigingen over de incidenten blijven bestoken. Zes van de aanvallers in witte T-shirts werden intussen door de politie gearresteerd, nadat ze geïdentificeerd waren op beelden van bewakingscamera’s. Het kantoor van een politicus werd in de loop van de dag door de groep met de zwarte T-shirts vernield. De man had zich gedistantieerd van het geweld van de witte T-shirts, maar zei hen te kunnen vergeven, omdat hij hun motivatie begreep.

Hongkong
Het nationale embleem van China besmeur (foto HKFP May James)

Alweer puinruimen

Vanochtend 22 juli was de rust min of meer teruggekeerd in Hongkong. De hinder voor mensen die naar hun werk wilden met de metro werd met succes beperkt. Schoonmaakdiensten moesten alle zeilen bijzetten om de straten vrij te maken van bakstenen en andere projectielen. Er is weer een grondige reinigingsbeurt nodig. De grootste partijen van hen die gekant zijn tegen het wetsontwerp veroordelen het geweld. Maar zij spreken zich enkel uit tegen het geweld van de witte T-shirts. Daarnaast schuiven zij de schuld voor de verdeeldheid in Hongkong door naar de regering van de stad. De directeur van de Vertegenwoordiging in Hongkong van de Nationale Chinese Regering, Wang Zhimin, verklaarde dat het gezag van de Centrale Regering wordt uitgedaagd door radicale actievoerders. Het model van Eén land, Twee systemen wordt zo zwaar op de proef gesteld. Dit soort acties is onacceptabel. Beijing steunt de regering van Hongkong bij de maatregelen hiertegen.

Xinhua, China Daily, South China Morning Post, The Morning Star

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

2 comments for “Bevolking Hongkong verdeeld (UPD)

  1. hahaha
    22 juli 2019 at 15:23

    https://youtu.be/e_YkLYtZ3NA voor het eerste keer het HK bevolking met elkaar op de vuist nu.

  2. hahaha
    22 juli 2019 at 18:51

    Een toerist was ook aangevallen omdat ze een foto maakte. Bang dat de foto als bewijs zou gebruikt worden tegen demonstranten. Terwijl deze demonstranten duidelijke foto’s van politie maken en op internet zetten met hun familie erbij. Zelfs een blanke politieman uit het VK die voor 97 naar HK was geëmigreerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar