Brengt schone technologie Australië en China dichterbij?

Gezien China afhankelijk is van Australische grondstoffen en China interessante knowhow heeft ontwikkeld in schone technologieën pleit het Australisch bedrijfsleven voor meer samenwerking tussen beide landen en West-Australië voor een verstrengeling van de leveranciersketens.  

Fabriek te Kwinana Foto SCMP Tianqi Lithium Disclaimer

De Australia China Business Council die 700 leden omvat, publiceerde vorige maand samen met King & Wood Mallesons een studie die 100 case studies aanhaalde van economische samenwerking tussen beide landen in 6 sectoren: energie; mijnbouw en toekomstgerichte industrieën; transport en mobiliteit; groene steden en stedenbouw; groene financiering en koolstofmarkten en voeding- en agribusiness.

Neem bijvoorbeeld Foton Mobility dat afhankelijk is van Chinese technologie voor de productie van waterstof bussen en elektrische vrachtwagens. Australië heeft maar twee waterstofbussen in werking terwijl China er 1100 heeft. Anderzijds blijft China sterk afhankelijk van Australië voor de lithium grondstof die essentieel is in elektrische batterijen. Volgens het laatste rapport van het Australian Bureau of Statistics ging vorig jaar 94% van het Australische lithium naar China.

Lithium

In mei produceerde de joint-venture Tianqi Lithium Energy Australia van IGO in West-Australië en het in Chengdu gevestigde Tianqi Lithium het eerste lithiumhydroxide van batterijkwaliteit in Australië namelijk in de fabriek te Kwinana. De joint-venture werd in 2020 opgericht met een kapitaal van $ 1,4 miljard en de gebruikte spodumeen grondstof is afkomstig van de gezamenlijke Talison Lithium-mijn in Greenbushes, op 250 km ten zuiden van Kwinana. Australië vervaardigt 51% van ’s werelds lithium. Tianqi Lithium CEO Raj Surendran verwacht dat de vraag naar lithium tegen 2027 verdrievoudigt tot 1,5 miljoen ton. Momenteel stelt zijn Kwinana vestiging 200 arbeidskrachten te werk,  maar tegen 2050 zou het aantal met de beneden- en bovenstroom incluis 52.000 kunnen bedragen.

De lithiumhydroxide verwerkingstechnologie in China en de mijnbouwmethoden in Australië maken China ‘belangrijk’ voor het bedrijf, voegde Surendran eraan toe. ‘Er bestaat al volwassen technologie in China die Australië niet heeft en Australië is een van de toonaangevende landen in de wereld met bekwame en effectieve mijnbouwervaringen’.

De technologie voor schone energie vereist zowel kobalt, lithium en zeldzame aardmetalen. Accelerate Resources probeert gezuiverde mangaan de plaats van kobalt te laten innemen als batterij stabilisator en ook wegens de mindere kost.  

Liu Ming Foto: LinkedIn Disclaimer

CEO Liu Ming van het in Melbourne gevestigde Dimer Technology is gespecialiseerd in de verwerking van koolstofarm gas en de ontwikkeling van hernieuwbare energie. Dimer werkt momenteel samen met China Petroleum & Chemical Corporation (Sinopec), aan projecten die zowel gericht zijn op het verminderen van de uitstoot van koolstofdioxide als op de productie van waterstof.

Leveranciersketens

Een recent rapport van de Lowy Institute denktank suggereerde dat de Australische regering haar rol als ‘onmisbare’ exporteur naar China zou moeten versterken om ten aanzien van Beijing als hefboom voor Canberra te dienen. Het rapport merkte ook op hoe China het meest afhankelijk is van Australisch ijzererts, vloeibaar aardgas en wol en vond dat dit de twee landen ‘van elkaar afhankelijk maakt’. Ontkoppeling is weinig realistisch want de handel met China maakt al 34% uit van de totale buitenlandse handel.

De complementariteit tussen de Australische grondstoffen en Chinese knowhow  heeft het West-Australisch departement van Jobs, Tourism, Science & Innovation er toe aangezet om de groeiende participatie in de wereldwijde leveranciersketens centraal te stellen vooral op het vlak van hernieuwbare energie, defensie, ruimtevaart en geavanceerde productie. Ook de Australische jeugd vindt het milieu belangrijk in de toekomstige relatie met China. Hoewel er volgens And Olsson bij de Australia China Business Council al aardig wat samenwerking gebeurt op het vlak van hernieuwbare energie blijft het water tussen beide kanten nog diep door politieke meningsverschillen.

SCMP

Bekijk ook Australische TV producer Greg Grainger

Print Friendly, PDF & Email