Marcos bezocht China

48 jaar nadat zijn vader de diplomatieke betrekkingen met China aanknoopte, bracht de huidige Filipijnse president Marcos een bezoek aan China. 14 akkoorden werden afgesloten onder meer voor landbouw, infrastructuur en ook energie.

Foto Xinhua/Global Times Disclaimer

Eerste buitenlands leider die China in het nieuwe jaar komt bezoeken is de Filipijnse president Ferdinand Romualdez Marcos wiens vader 48 jaar geleden de diplomatieke betrekkingen met China aanknoopte. Xi Jinping zei dat de twee landen de uitwisselingen en het wederzijds leren tussen overheidsinstanties, tussen wetgevers en tussen politieke partijen moeten versterken om meer synergie te creëren tussen hun ontwikkelingsstrategieën, meer complementariteit te zoeken in elkaars moderniseringsdrang en de ontwikkeling en welvaart in beide landen beter te dienen.

De twee kanten hebben landbouw, infrastructuur, energie en intermenselijke uitwisselingen geïdentificeerd als vier prioritaire samenwerkingsgebieden. Ze zijn de belangrijkste pijlers voor de relatie tussen China en de Filipijnen van alomvattende strategische samenwerking. ‘E r moeten meer inspanningen worden geleverd om nieuwe groeigebieden en hoogtepunten op deze gebieden te koesteren’, aldus Xi. China is klaar om de Filipijnen te helpen bij de ontwikkeling van de landbouw en het platteland door onder meer het Philippine-Sino Centre for Agricultural Technology om te vormen tot een kenmerkend project, waarbij wordt samengewerkt in de hele industriële keten, inclusief veredeling, productie, verwerking en opslag, en het versnellen van de samenwerking op het gebied van Juncao-technologie, aldus Xi.

Hij riep de twee landen op om samenwerking op het gebied van infrastructuur en connectiviteit te bevorderen voor de algehele economische en sociale ontwikkeling van de Filipijnen. Xi zei nog dat China en de Filipijnen elkaar veel te bieden hebben als het gaat om samenwerking op het gebied van zowel fossiele brandstoffen als schone energie. China zal met de Filipijnen samenwerken om maritieme kwesties naar behoren te blijven behandelen door middel van vriendschappelijk overleg, de onderhandelingen over olie- en gasexploratie te hervatten, samenwerking op het gebied van olie- en gasexploratie in niet betwiste gebieden te bevorderen en samenwerking op het gebied van groene energie op het gebied van fotovoltaïsche energie, windenergie en nieuwe energievoertuigen.

Marcos

Onderhandelingen in de Grote Volkshall Foto Peoples Daily, Xinhua Disclaimer

President Marcos zei dat de Filipijnen klaar zijn om met China samen te werken om mogelijkheden te ontsluiten, de bilaterale relatie verder te verrijken en de samenwerking op het gebied van landbouw, infrastructuur, energie, intermenselijke uitwisselingen, handel, investeringen, wetenschap en technologie en digitale economie te verdiepen. anderen. Marcos verklaarde dat China de sterkste partner van de Filipijnen is en dat niets de voortzetting en ontwikkeling van de vriendschap tussen de Filipijnen en China kan tegenhouden.. Het land is bereid maritieme kwesties te blijven behandelen door vriendelijk overleg en wil de onderhandelingen over olie- en gasexploratie te hervatten.

Uiteindelijk werden 14 overeenkomsten gesloten waarbij het opzetten van een direct communicatiekanaal om geschillen inzake de Zuid Chinese zee bij te leggen. De twee landen kwamen overeen om hun ‘alomvattende strategische samenwerking’ naar nieuwe hoogten te tillen, waaronder uitbreiding van handel, culturele uitwisselingen, groene transformatie en coördinatie van regionale aangelegenheden. Volgens een verklaring van het Filipijnse presidentiële bureau zijn woensdag in totaal 14 overeenkomsten ondertekend waaronder deals over onder meer landbouw, infrastructuur, ontwikkelingssamenwerking, maritieme veiligheid en toerisme. De beloofde investeringen zijn $22 miljard waard en daarvan is $ 13,76 miljard voor hernieuwbare energie, $ 7,32 miljard voor elektrische voertuigen en de verwerking van mineralen en $ 1,72 miljard voor landbouw.

Bronnen: Peoples Daily, Global Times, SCMP nikkei.com

Print Friendly, PDF & Email