Brp Shenzhen groter dan Guangzhou, nog iets kleiner dan Hongkong

Na een herberekening van statistische gegevens blijkt dat de economie van Shenzhen groter is dan die van de provinciale hoofdstad Guangzhou. Als Shenzhen blijft doorgroeien volgens de huidige groeivoet, strandt de stad op het jaareinde nauwelijks 10 miljard dollar onder het brp van Hongkong.

Centrum Shenzhen


Het voormalige vissersdorp Shenzhen groeide tijdens de hervormingsperiode eerst uit als een centrum van ‘sweatshops’ in het maakwerk. Tijdens de recentere periode wordt minder de klemtoon gelegd op ‘made in China’ dan wel op het technologische met ‘uitgevonden in China’.
Het provinciaal statistisch bureau heeft het brp van haar steden her- berekend. De nieuwe berekening telt onderzoek & ontwikkeling (O&O) niet langer als een werkingsuitgave, maar als een vaste investering. Sinds 2013 besteedde de stad 4% van zijn brp aan O&O, een percentage gelijkaardig aan dat van Zuid-Korea en Israël. De herberekening resulteerde in het feit dat het brp van de stad waarin veel in O&O wordt geïnvesteerd (zoals Tencent, Huawei en DJI) 60 miljard yuan groter werd en 2010 miljard yuan bereikte. Met dit getal wipt Shenzhen nu wel over wat Guangzhou vorig jaar presteerde.
De gecombineerde waarde van Shenzhen’s 6 strategische nijverheden (biotechnologie, IT, nieuwe energie, telecom, de creatieve sector en nieuwe materialen) steeg er vorig jaar met 10,5% tot 780 miljard yuan of bijna 40% van het brp. In 2016 spendeerde de stad 80 miljard yuan aan O&O, het hoogste van alle Chinese steden.

Hongkong

Vergeleken met buur Hongkong moet Shenzhen dit jaar Hongkong toch nog even laten voorgaan. Gedurende de eerste drie kwartalen groeide Shenzhen met 8,8% op jaarbasis tot omgerekend 232 miljard dollar. Hongkong groeide tijdens dezelfde periode met 7% tot 248 miljard dollar. De kloof wordt echter almaar nauwer.
Als dezelfde groeivoeten ook tijdens het vierde kwartaal aanhouden wordt het verschil nog 10 miljard dollar. Het is dus enkel een kwestie van 1 of 2 jaar tijd vooraleer Shenzhen groter wordt. Het is wel zo dat de gemiddelde bewoner van Hongkong twee maal zo veel produceert dan de gemiddelde bewoner uit Shenzhen. Minder positief is dat Hongkong niet echt uitblinkt in hightech waarop Shenzhen zwaar inzet. Hongkong spendeert maar 1% van haar brp aan O&O.

Integratie

Niettegenstaande de concurrentie is de tendens van de toekomst een integratie van de twee buren. Tencent is al het belangrijkste aandeel op de beurs van Hongkong. De stichter van ’s werelds grootste drone vervaardiger DJI Wang Tao studeerde aan de Universiteit van Hongkong. Zhao vindt integratie de beste manier om hun technologische en financiële sectoren verder te laten groeien. Beiden hebben ook hun zwakke punten. In Shenzhen zou overproductie van ICT-producten kunnen ontstaan terwijl Hongkong onder druk staat van buitenlandse invloeden op de kapitaalmarkt.

Drone lichtspektakel in Guangzhou


Hoe dan ook de nieuwe positie van Shenzhen zal wel een weerslag hebben op het plan van de regering om een tiental steden in de Parelvierdelta – ook het gebied rond de Grote Baai – te laten aaneensluiten tot een geïntegreerde economische- en zaken hub. Iedere stad wil het laken naar zich toetrekken. Zo werd het Fortune Global Forum zopas afgesloten te Guangzhou. 1180 verlichte drones die bediend werden vanuit één apparaat zorgden voor lichtspektakel ‘s nachts voor de notoire aanwezigen waarbij de Canadese premier Trudeau, CEOs van Ford en HSBC, Jack Ma en Pony Ma. Of Shenzhen er mee kan lachen is onduidelijk. Feit is wel dat het gebied rond de Grote Baai steeds meer integreert.
Bron: SCMP, Asia Times
Over de opgang van Shenzhen, lees het interview door Asia Times met de Zweedse auteur en journalist Johan Nylander die het boekje schreef:  Shenzhen Superstars: How China’s Smartest City is Challenging Silicon Valley  Kost Kindle editie: 1,17 $
Citaat: “Vergeleken met Tencent en WeChat zijn Facebook en Twitter het stenen tijdperk!”

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *