Bund krijgt facelift


Huidige promenade wordt afgebroken

Huidige promenade wordt afgebroken


Reeds sinds het begin van het jaar wordt gewerkt om Shanghais Bund om te vormen tot een meer voetgangersvriendelijke promenade. Doel is het neoclassicistisch landschap te herstellen door de weg te versmallen en meer ruimte te scheppen voor parken, wandelpaden en uitzichtpodia.

Tijdens de heraanleg, die 18 maanden zal duren, worden de 10 vakken van de weg versmald tot vier, zoals 15 jaar geleden. De weg zal voor het meeste verkeer worden verboden, behalve voor bussen en het in- en uitladen. Alle doorgaand verkeer zal ondergronds gebeuren. De Bund ‘nieuwe stijl’ krijgt meer parkjes en plantsoenen voor publieke evenementen en extra uitkijkplaatsen op de Huangpu. Parkeergelegenheid, toiletten en winkeltjes verhuizen ondergronds. Bestaande bomen en planten worden behouden, voor zover ze het zicht niet belemmeren.
Vooral de oorspronkelijke Bund van 170.000 m² krijgt een speciale renovatiebeurt. Deze bevat vele historische gebouwen, waarvan er 14 beschermd zijn. Het voormalig Brits consulaat uit 1873 wordt een plaats voor evenementen en kunsttentoonstellingen met een park errond. De herstelde Union Church, gebouwd in 1866, zal dienen als een bureel voor de burgerlijke stand die trouwcertificaten uitreikt. Ook de Shanghai Roeiclub wordt behouden. Het landschap krijgt er ook beeldhouwwerken en andere elementen bij. Zo komt er een stier die (natuurlijk) zwaarder weegt dan zijn collega van Wall Street; Shanghai wil datde laan wil niets minder wordt dan de ‘Wall Street’ van het oosten. Het bereik wordt bundplanuitgebreid van de Suzhoukreek tot de Nanpubrug, voor een zone van 2,6 km² langs de westoever van de Huangpu. De financiële straat zal dienen als platform voor verzekeringen, financiële vereffeningen, trust en arbitrage. De plannen passen ook in het voornemen van de regering om van Shanghai een centrum te maken van zowel financiën als verscheping.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *