Cainiao verdeelcentrum geopend naast Luikse luchthaven

Het logistiek centrum van Cainiao voor Europa te Grace-Hollogne werd vorige week officieel geopend en telt in de beginfase 200 personeelsleden. Het sterk geautomatiseerde Electronic World Trade Platform (eWTP) wil de toegang van de KMO’s/MKBs tot de wereldmarkt gemakkelijker maken.

Cainiao is de logistieke poot van Alibaba dat in 2018 van de Luikse luchthaven haar verdeelcentrum voor Europa wilde maken. Luik geldt als een van de top vracht luchthavens in de wereld. Dit jaar werd hij nog uitgekozen als de beste Europese luchthaven. De Luikse luchthaven ziet Cainio graag komen te meer omdat de tot nu toe grootste klant FedEx zijn aanwezigheid afbouwt ten voordele van de Franse luchthaven Charles De Gaulle. Bovendien brengt Cainiao heel wat innovatie. De hub werkt met hoogwaardige geautomatiseerde apparatuur zowel uit China als uit Europa. De draagbare terminal werking  is ontwikkeld door Cainiao zelf . Aan de rand van de landingsbanen is de vrachtluchthaven uitgerust met een automatisch behandelingssysteem dat zwaar tilwerk vermijdt.

eWTP

De 30.000 m² installaties strekken zich uit over twee delen: een luchtvrachtstation van 12.000 m² voor snelle in – en uitvoer van goederentransport en een 18.000 m² sorteercentrum dat pakketjes trieert volgens hun Europese bestemming. In een eerste fase biedt de nieuwe hub werk aan 200 personen. De volgende jaren zouden er nog 700 rechtstreekse bijkomen en 3000 indirecte.. De slimme hub wil met het Electronic World Trade Platform (eWTP ) ook de wereldmarkt toegankelijker maken voor KMO’s/MKBs. Het biedt een directe verbinding voor de Belgische handelaars met nieuwe markten waarbij China.

Wat het milieuaspect betreft, gebeuren de 3 dagelijkse vluchten over dag, zodat geluidshinder de omwonenden niet uit hun slaap wekt. Het bedrijf merkt op dat met 60 vrachtwagens naar de Europese steden per dag, het wegtransport beperkt is. Er zijn immers synergieën uitgebouwd met de Antwerpse haven via het spoor voor verder maritiem vervoer. Om de naambekendheid op te voeren sponsort Cainiao Standard voetbalclub.

french.china.org.cn/   https://www.aviation24.be  lesoir lalibre

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *