Guangzhou wil Zhongda stoffenmarkt verhuizen

De stad Guangzhou is van plan om zijn Zhongda stoffenmarkt met 100.000 personeelsleden 100 km verder te verhuizen naar Qingyuan. De marktplaats van 5 km² zou vervangen worden door een internationaal innovatiecentrum dat wedijvert met Zhongguancun in Beijing of met Slicon Valley in de VS.

De Zhongda stoffenmarkt is een typisch symbool van het economisch mirakel dat de provincie Guangdong de voorbije jaren veranderde. De verhuizing staat echter evenzeer symbool voor de huidige omvorming van traditioneel arbeidsintensieve nijverheden naar meer hightech. De duizenden kleine werkplaatsen en fabriekjes in Zhongda zullen wellicht verdwijnen als de verhuisplannen doorgaan. In Beijing heeft de hoofdstad ook de groothandelsmarkt naast de dierentuin verhuisd om de verkeersopstoppingen te verminderen en om low-end activiteiten af te bouwen. Momenteel is de Zhongda-markt in Guangzhous Haizhu district de grootste stoffenmarkt in China en dit met meer dan 30.000 kleine en middelgrote kledij fabrieken over Guangdong en omgeving. Het is een cluster van 50 kleine en grote markten over een oppervlakte van meer dan 5 km². In totaal stelt Zhongda 100.000 personen te werk die even veel soorten stoffen, textiel en kledij verkopen. De ambachtslui werken er wel in te kleine werkplaatsen op stoeltjes ofwel van thuis uit. De producten worden aangeleverd door personen die aangeduid zijn door dorpsleiders. Het gebied is druk als een bijenkorf zowel overdag als ’s nachts. Eigenlijk verbindt de markt alle textielproducenten uit Guangdong en omgeving. In een minimum van tijd is de laatste trend beschikbaar. De lokale overheid vindt echter dat een beter grondgebruik mogelijk is.

Het floreren van het Zhongda ecosysteem vertegenwoordigt echter een de traditionele low-tech handel en maakwerk dat minder in de smaak valt van de lokale autoriteiten. Ze kregen van Beijing de opdracht prioriteit te verlenen aan het gebied van de Grote Baai. Eind februari kondigde het stadsbestuur van Guangzhou dan aan om de Zhongda markt het komend jaar beetje bij beetje te gaan verhuizen naar het minder ontwikkelde Qingyuan op 100 km. Qingyuan ligt buiten het gebied van de Grote Baai. De huidige ruimte zal gebruikt worden om er een modern internationaal innovatiecentrum te bouwen. Het bestuur verwijst als voorbeeld naar Zhongguancun in Beijing en naar Silicon Valley in de VS. Als de verhuis effectief doorgaat, zal dit een grote weerslag hebben op de toeleveringsketen van de textielbedrijven in Guangdong. De inkooptijd zal verdubbelen of verdrievoudigen in vergelijking met nu, zo beweert Wang Xingang die een winkel huurt op de markt en een fabriek bezit in Foshan. Hij vreest zelfs dat de gehele kledingsector zou kunnen verdwijnen. Tijdens de laatste jaren zijn sommige kledingbedrijven al verhuisd naar Zuidoost Aziatische landen. De redenen zijn een combinatie van hogere kosten, kleinere bestellingen en een gebrek aan fondsen om de striktere milieuwetgeving na te leven. Het sluiten van de Zhongdamarkt zal dit proces in de hand werken, zo vreest híj.

Anderen zien in de gedwongen verhuis een opportuniteit. Stichter Liu Yi van Ebudaowei.cn, die de vraag voor stoffen afstemt op de leveranciers probeert in Bangladesh een gelijkaardige stoffenmarkt op te zetten die rivaliseert met Zhongda. Terwijl hij in de thuisbasis de vraag naar textiel ziet verminderen, stelt hij een groter wordende vraag vast in Bangladesh. Een groeiend aantal Chinese leveranciers hebben er fabrieken geopend en hij is van plan nog dit jaar in de hoofdstad Dhaka een stoffenmarkt te openen die zal proberen huidige huurders van Zhongda aan te trekken.

Bron: SCMP, http://www.stitchingworlds.net (foto’s)

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Guangzhou wil Zhongda stoffenmarkt verhuizen

  1. Guangzhou volgt Shanghai en Peking, innovatieve wereldsteden waar laaggeschoolden niet meer welkom zijn. De beklimming van de waardeketens heeft ook verliezers en daarvoor bestaat weinig beleid, anders dan ze weg te jagen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *