China bant het gebruik van plastic uit

China heeft een ambitieus vijfjarenplan om tegen 2025 het gebruik van plastic afval uit te bannen. Bedrijven die bio afbreekbare stoffen vervaardigen, verwachten een sterke jaarlijkse groei. Ook buitenlandse firma’s zoals Covestro en Dow zoeken via partnerschappen plastic te verzamelen en te recycleren.

China die de grootste producent van plastic is, wil via een vijfjarenplan de vervuiling ervan verminderen en het gebruik vervangen. Het is de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie  en het Milieuministerie die de nieuwe politiek uitvaardigden. Deze houdt in dat plastic zakken tegen het jaareinde gebannen worden in de grote steden en tegen 2022 in de kleinere. Markten die verse waren verkopen, zijn vrijgesteld tot eind 2025. Andere zaken als plastic gebruiksvoorwerpen van afhaalrestaurants en plastic koerierspakketten zullen ook uit worden gefaseerd. Tegen het jaareinde mogen de eethuizen ook geen dito rietjes voor eenmalig gebruik meer verschaffen. In de kleinere steden moet dit tegen 2025 met 30% verminderd zijn. Sommige regio’s en sectoren zullen ook beperkingen opgelegd worden in de productie en verkoop van plastic producten. China had voordien al de invoer van plastic afval verboden. Ondervoorzitter Zhao Kai vindt dat het nieuw raamwerk ‘het meest alomvattende ter wereld is en een referentie is waar andere landen zich aan kunnen spiegelen’.

Volgens de China National Resources Recycling Association blijkt dat van het 63 miljoen ton plastiek afval die China weggooit, 30% wordt gerecycleerd, 32 % gedumpt , 31% verbrand en 7% achtergelaten. Het United Nations Environment Programme waarschuwt dat de oceanen tegen 2050 meer plastic zullen bevatten dan vissen. Volgens ngo Ocean Conservancy bevindt er zich al 150 miljoen ton in de zee.

Bio afbreekbare productie

Vorig jaar hebben 47 internationale petrochemische producenten, merkeigenaren, kleinhandelaars en recycleerders de Alliance to End Plastic Waste opgericht. CEO Jacob Due van de Alliantie uit Singapore vindt het plastic probleem ‘immens, dringend en complex’. Het World Economic Forum raamt het economisch potentieel van het gerecycleerde plastic op 100 miljard $. Het te Guangzhou gebaseerde Kingfa Science & Technology zag het afgelopen jaar zijn verkoop van bio afbreekbaar plastiek met de helft toenemen. Tegen volgend jaar hoopt het de productie van het bio afbreekbaar en composteerbaar copolymeer PBAT te verdubbelen. Kingfa bouwt ook een productielijn van 30.000 ton voor polylactic acid (PLA), een plastic grondstof die bio afbreekbaar is boven 55 graden.

Covestro China

Het Duitse Covestro dat zich in 2015 van Bayer afsplitste, heeft zich met drankenproducent Nongfu Springs en recycleerforma Ausell verbonden om jaarlijks één miljoen grote ongebruikte watervaten van polycarbonaat te verzamelen om er pellets van te maken. De markt van bio afbreekbare verpakking zou naar verwachting de komende jaren toenemen met 13,6% jaarlijks, zo verwacht ReportLinker. Ook de VS-chemische reus Dow is in China/Azië actief. Tegen 2030 wil het door partnerschappen één miljoen ton verzamelen en recycleren en tegen 2035 wil het al zijn verkochte producten inpakken met bio afbreekbare of herbruikbare stoffen. De Alliance to End Plastic Waste waarvan Covestro en Dow deel uitmaken heeft beloofd om over 5 jaar gespreid 1,5 miljard $ te spenderen om projecten of starters te financieren die innovatieve oplossingen bieden om de plastic afval te verminderen. De alliantie discuteert ook met banken om pilot projecten mee te financieren.

SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *