China blijft pleiten voor wapenstilstand en onderhandelde vrede in Oekraïne

China gaat niet naar de vredesconferentie voor Oekraïne in Zwitserland, waarvan het geen resultaat verwacht. Het lanceert wel een alternatief samen met Brazilië. We bekijken beide initiatieven.

Wang Yi en Celso Amorim Foto Xinhua/Yue Yuewei Disclaimer

China zal niet deelnemen aan de tegen half juni geplande vredesconferentie voor Oekraïne in Zwitserland.

Een aantal Westerse politici hebben het in dat verband bekritiseerd. Op een persconferentie samen met zijn Turkse collega deze week gaf buitenlandminister Wang Yi uitleg.

Geen kans op succes

Wang benadrukte dat China nooit zal ophouden met ijveren voor vrede in Oekraïne. Maar het al dan niet deelname aan conferenties bepaalt het in functie van zijn eigen inschatting van de situatie.

China is voorstander van vredesgesprekken, maar is van oordeel dat de voorwaarden voor vruchtbare gesprekken over vrede in Oekraïne vandaag niet aanwezig zijn.

Woordvoerder van Buitenlandse Zaken, Mao Ning verklaarde dat China bij de voorbereiding van de conferentie regelmatig contact met Zwitserland heeft gehad en constructieve voorstellen gedaan heeft die door de Zwitsers goed onthaald zijn. Toch voldoet het resultaat niet aan de Chinese verwachtingen en zal het land niet deelnemen.

Cui Heng, een academicus aan het China National Institute for Shanghai Cooperation Organization International Exchange and Judicial Cooperation legt aan Global Times uit dat het uitsluiten van deelname van Rusland de conferentie zinloos maakt. De Zwitserse president verklaarde dat hij 160 uitnodigingen verstuurd heeft, maar Rusland kreeg er geen.

Oprechte vredesgesprekken of politieke manoeuvres?

Navo-secretaris-generaal Stoltenberg heeft China bekritiseerd voor het ‘boycotten’ van de Zwitserse conferentie. Ook de Japanse buitenlandminister sprak kritiek uit.

Chinese experts noemen de kritiek van sommige westerse politici op de afwezigheid van China een poging om het land zwart te maken, terwijl veel westerse landen enkel aanwezig zijn om zich te tonen of vooral omdat ze hun eigen belangen in het conflict willen verdedigen. De conferentie kan niet op een werkbare oplossing voor vrede uitdraaien. Experts zijn van mening dat de voorwaarden voor echte vredesgesprekken vandaag niet rijp zijn.

Chinese analisten merken ook op dat de verregaande westerse sancties tegen Rusland en het continu zenden van wapens naar Oekraïne Rusland niet op de knieën gekregen hebben en het einde van het conflict niet dichterbij brengen.

India, dat net als China weigert zich achter de westerse lijn te scharen, zal wel deelnemen, maar stuurt geen toppolitici. President Putin heeft de conferentie afgedaan als een middel om druk te zetten op Rusland. Hoe kan men Rusland verwijten niet aanwezig te zijn wanneer het niet uitgenodigd is?

Chinees-Braziliaans initiatief

De Chinese onderminister van buitenlandse zaken Sun Weidong had deze week nog een gesprek met zijn Oekraïense collega Andriy Sybiha.

China zoekt echt naar vrede en heeft daarvoor een initiatief gelanceerd met Brazilië en het globale Zuiden. Het is bereid een grotere rol te spelen wanneer de situatie het toelaat.

Eind vorige maand brachten Brazilië en China ‘Gezamenlijke voorstellen voor een politieke oplossing van de Oekraïense crisis’ uit. Het initiatief is het resultaat van een gesprek tussen Wang Yi en Celso Amorim, eerste adviseur van de Braziliaanse president.

In een week tijd werd op deze voorstellen door 45 landen uit vijf continenten positief gereageerd, en 26 landen willen ze mee onderschrijven of overwegen dat. Zowel Rusland als Oekraïne zouden in grote lijnen positief reageren, aldus minister Wang Yi.

Brazilië en China roepen samen op tot de-escalatie als voorbereiding op een wapenstilstand: geen uitbreiding van het strijdgebied, geen intensivering van de gevechten, geen provocaties. Ze stellen dat ‘dialoog en onderhandeling de enige denkbare weg uit de crisis vormen’. Ze willen wanneer de tijd rijp is een internationale vredesconferentie steunen die erkend wordt door zowel Rusland als Oekraïne en waar een eerlijke discussie kan plaatsvinden over de diverse vredesplannen.

Beide landen willen de humanitaire hulp opdrijven. Ze verzetten zich tegen het gebruik van wapens voor massavernietiging; aanvallen op kerncentrales en andere civiele instellingen zijn uit den boze; het opdelen van de wereld in aparte economische of politieke blokken is te verwerpen.

Ze roepen andere landen op zich eveneens achter deze standpunten te scharen.

Bron: Global Times

Print Friendly, PDF & Email