Incident Filippijnen-Taiwan wordt geopolitiek
Vorige week werd een Taiwanese visser die zich in betwiste wateren bevond doodgeschoten door de Filippijnse kustwacht. De Filippijnen boden halfhartige excuses aan maar Taiwan eist een grondig onderzoek, het bestraffen van de schuldigen en schadevergoeding. De zaak is geopolitiek want zowel de VS als de Volksrepubliek China hebben belangen te verdedigen.

naamloosIntussen heeft Taiwan een eigen onderzoekscommissie naar de Filippijnen gestuurd. Die is daar slecht onthaald want officieel wisten de Filippijnse autoriteiten van niets.
De overheid van de Volksrepubliek steunt Taiwan, officieel een Chinese provincie, in haar eisen voor een onderzoek en bestraffing. De media op het Chinese vasteland trekken de verbale registers over tegen het onverantwoorde gedrag van Manilla.
De regering van de VS roept Taiwan en de Filippijnen op tot dialoog en laten aan Taiwan de keuze om de excuses al dan niet te aanvaarden.
De publieke opinie op Taiwan is anti-Filippijns, maar de regering heeft gezegd dat ze het conflict vreedzaam wil oplossen. In de Taiwanese pers worden de bredere aspecten van het incident besproken. Beijing zal proberen van de gelegenheid gebruik te maken om zich als vriend van Taiwan te profileren, het dichter bij het vasteland te brengen en te verwijderen van de traditionele bondgenoot VS, die als een bondgenoot van de Filippijnen ervaren wordt.
De Taiwanese president Ma beklemtoont van zijn kant de noodzaak van een visserijverdrag tussen Taiwan en de Filippijnen om dergelijke voorvallen in de toekomst te vermijden. Met dat voorstel probeert hij dan weer de status van Taiwan als natie apart van Beijing te verhogen; en dat zien ze in Beijing niet graag.

 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *