China en Noord-Korea: weer beste vrienden?

De Chinese premier Wen Jiabao bracht een bezoek aan Noord-Korea en ontmoette Kim Jong-il. Beide landen vieren zestig jaar diplomatieke betrekkingen en bovendien is dit het Jaar van de Chinees-Koreaanse Vriendschap. In toespraken roemden de twee premiers de langdurige samenwerking, en bevestigden ze dat ze die samenwerking willen voortzetten en uitdiepen.
Het waren warme woorden, nadat de Chinese regering in april duidelijk haar afkeuring had laten horen over de tweede Noord-Koreaanse nucleaire test. China vreest namelijk dat de Noord-Koreaanse bom een voorwendsel kan zijn voor Japan, Zuid-Korea en misschien zelfs Taiwan om ook nucleair te gaan, en in elk geval voor de Amerikanen om hun belangrijke militaire aanwezigheid in Noordoost-Azië niet af te bouwen en zelfs uit te breiden met een regionaal rakettenschild dat in de praktijk tegen China gericht is.
Iets van de wrevel klonk nog door in de officiële uitspraken. Noord-Korea beloofde mee te werken aan uitwisselingen op hoog niveau, het wederzijdse politieke vertrouwen te versterken en praktische samenwerking na te streven op basis van gelijkheid en wederzijds voordeel. Noord-Korea is bereid verder met China te praten en samen te werken rond regionale en internationale thema’s en verwelkomt Chinese investeerders.

Kim Jong-Il verklaarde dat Noord-Korea nog altijd als bedoeling heeft te komen tot een kernwapenvrij Koreaans schiereiland. Daartoe kunnen multilaterale gesprekkenn, zoals de onderhandelingen met zes partijen, gehouden worden, maar wel op voorwaarde dat er eerst vooruitgang komt in de bilaterale gesprekken tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten.

Wen zei dat hij het engagement van Noord-Korea naar waarde schat. Een kernwapenvrij Korea is in het belang van iedereen. Alleen dialoog en uitwisseling van informatie kunnen tot een oplossing leiden. China is bereid die dialoog en uitwisseling met Noord-Korea te versterken.
Ter gelegenheid van het bezoek werden niet nader genoemde documenten over samenwerking op economisch, technologisch en ander vlak ondertekend.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *