China en Rusland eens over multilateralisme

De ministers van Buitenlandse Zaken van China en Rusland hebben op dinsdag 22 december telefonisch overleg gepleegd.

China en Rusland
Lavrov en Wang in 2017 (foto BuZa China)

Zij spraken over de samenwerking in de strijd tegen de pandemie, over de afstemming van ontwikkelingsplannen en de viering van 20 jaar vriendschappelijke betrekkingen. De beide partners zetten zich af tegen de rol van de VS in de wereldpolitiek.

Samen tegen corona

Voor China sprak Wang Yi, de minister van Buitenlandse Zaken en een lid van het Chinese kernkabinet, de Staatsraad. Zijn Russische gesprekspartner was Sergej Lavrov, minister van Buitenlandse Zaken en een ervaren diplomaat. Ze toonden hun tevredenheid over de samenwerking tegen COVID-19. Die was er op het praktische terrein en in de gezamenlijke bijdrage die de twee landen hebben geleverd aan de internationale campagne rond de pandemie. Daarbij hebben ze zich samen verzet tegen de verspreiding van ‘politieke virussen’, aldus Wang Yi.

Media

Een merkwaardig voorbeeld van de toenadering tussen China en Rusland tijdens de pandemie is overigens de groeiende belangstelling bij het Russische publiek voor de berichtgeving en de visies in de Chinese media. De twee landen hebben in dit verband ook evenementen georganiseerd zoals het Forum Nieuwe Media en de China-Rusland TV week. Een terugkerende activiteit is het China-Rusland Media Forum. Op de laatste editie daarvan, op vrijdag 18 december, had Bella Cherkesova van het ministerie voor Digitale Ontwikkeling, Communicatie en Massamedia van Rusland het over de populariteit die de Chinese media in Rusland kennen. Dit specifiek onderwerp kwam niet in het gesprek tussen Wang en Lavrov aan de orde.

Doelstellingen

Zowel voor China als voor Rusland moet 2021 een doorbraak en een nieuw wending betekenen op het gebied van de nationale ontwikkeling. China zal de eerste van zijn twee eeuwdoelstellingen bereiken. Het land zal ‘op alle vlakken een gematigd welvarende samenleving’ zijn en gaat op weg naar het tweede ideaal, het centenary goal om ‘in alle opzichten een modern socialistisch land’ te zijn tegen 2049. Rusland heeft nationale ontwikkelingsdoelstellingen op de agenda gezet voor 2030. Volgens Wang Yi kunnen de twee landen daarbij hun mogelijkheden en sterke kanten samenleggen.

De premiers

Op 16 december hadden ook de Chinese premier Li Keqiang en zijn Russische collega Mikhail Mishustin al overleg gehad. Zij hielden voor de 25e keer een reguliere ontmoeting, dit keer in de vorm van een videoconferentie. Zij bekeken vooral hoe de handel tussen China en Rusland kan worden opgevoerd. Op dit gebied zal de samenwerking waarschijnlijk meer en meer uitbreiden, net zoals op de terreinen van energievoorziening en landbouw.

It was 20 years ago …

In 2021 zal het verder 20 jaar geleden zijn dat het Chinees-Russische Verdrag werd getekend om de ‘goede nabuurschap, vriendschap en samenwerking tussen de Volksrepubliek China en de Russische Federatie’ te regelen. Met dat verdrag is inderdaad de basis gelegd voor een positieve relatie waar de twee landen bij winnen. Daarover waren de twee ministers het roerend eens en ze beloofden voor de 20e verjaardag een passende viering te organiseren.

Mediaconferentie China – Rusland 18 december 2020 (foto Zhu Xingxin / China Daily)

Afstemming

De Russische president Poetin heeft op 17 december, tijdens zijn jaarlijkse persconferentie, onder andere verwezen naar Xi Jinping en China. Poetin sprak over vriendschap en een wederzijdse vertrouwensband met Xi. Hij wees erop dat China en Rusland het eens zijn over een groot aantal kwesties. Wang Yi merkte op dat de leiders van zijn land van harte met die visie instemmen. De twee machten hebben hun geopolitieke beleid mondiaal en regionaal op elkaar afgestemd. Naar hun mening bevorderen ze zo de veiligheid en stabiliteit.

Multilateraal tegen VS

Die coördinatie is een manier om te streven naar een multilaterale wereld en zich af te zetten tegen de VS. De twee ministers laakten in scherpe bewoordingen de Amerikaanse aanvallen tegen hun landen. Zij vinden de politiek van eenzijdige sancties die Washington voert een ondermijning van het internationale recht en van de vreedzame en rechtvaardige internationale betrekkingen.

Bronnen: Xinhua, en.qstheory.cn (theoretisch blad van de CPC online), China Daily, Global Times, Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *